Aceștia au spus că este îndoielnic că instanțele judecătorești ar accepta o cerere a lui Trump de a opri numărarea buletinelor de vot primite înainte sau în ziua alegerilor sau că orice dispută pe care o instanță ar putea să o rezolve ar schimba traiectoria cursei electorale în statele în care lupta este strânsă, cum ar fi Michigan și Pennsylvania, transmite Reuters.
În timp ce voturile erau încă numărate în multe state la primele ore ale dimineții de miercuri, Trump și-a făcut o apariție la Casa Albă și a declarat în mod fals victoria împotriva contracandidatului său democrat Joe Biden.
Trump s-a arătat împotriva votului prin poștă în timpul campaniei electorale, spunând fără a furniza dovezi că ar duce la fraudă, lucru rar întâlnit la alegerile din SUA. Având în vedere acest lucru, Trump a spus: „Aceasta este o fraudă majoră asupra națiunii noastre. Vrem ca legea să fie folosită într-un mod adecvat. Așa că vom merge la Curtea Supremă a SUA. Vrem ca votul să înceteze.”
Trump nu a furnizat însă nicio dovadă pentru a susține afirmația sa de fraudă sau pentru a detalia ce litigii vor continua la Curtea Supremă. Mai târziu, în cursul zilei, a fost depusă o cerere într-un caz aflat deja pe rolul Curții Supreme, care urmărea să blocheze buletinele de vot primite târziu în Pennsylvania.
Responsabili din staff-ul de campanie ai lui Trump, precum și alți republicani au depus, de asemenea, diverse plângeri în alte state, inclusiv o încercare de a opri numărarea voturilor în Michigan.
O armată de avocați este gata de luptă în ambele tabere
Miercuri seara, rezultatul alegerilor era încă incert și un număr mic de state ar putea decide câștigătorul alegerilor în următoarele ore sau zile.
Cu toate acestea, experții juridici au spus că, deși ar putea exista obiecții la anumite voturi sau proceduri de votare și numărare, nu este clar dacă astfel de dispute vor determina rezultatul final.
Ned Foley, expert în legislație electorală la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat că alegerile actuale nu conțin ingredientele care ar putea crea o situație similară cu aceea din cursa prezidențială din 2000, când Curtea Supremă a încheiat numărătoarea în favoarea lui George W. Bush în detrimentul democratului Al Gore.
„Este extrem de devreme, dar în acest moment nu pare evident cum s-ar putea ajunge în punctul în care Curtea Supremă a SUA ar fi decisivă”, a spus Foley.
Atât republicanii, cât și democrații au adunat o adevărată armată de avocați gata de luptă în această cursă strânsă. Echipa lui Biden include Marc Elias, un avocat expert în alegeri de la firma Perkins Coie și foștii procurori generali Donald Verrilli și Walter Dellinger. Printre avocații lui Trump se numără Matt Morgan, avocatul general al campaniei președintelui, litigatorul Curții Supreme William Consovoy și Justin Clark, avocatul principal al campaniei.