Elena Lasconi, liderul USR și candidatul oficial la alegerile prezidențiale

Conflictul intern din USR, care a escaladat în ultimele luni între două tabere — una condusă de președinta aleasă Elena Lasconi și cealaltă de deputatul Ionuț Moșteanu —, a fost tranșat definitiv de instanțe.

Pe 17 aprilie 2025, Curtea de Apel București a respins solicitările aripii Moșteanu, inclusiv cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, declarând că aceasta este neîntemeiată.

Totodată, instanța a respins contestația împotriva deciziei prin care Elena Lasconi este recunoscută drept președintă oficială a partidului, precum și cererea de anulare a deciziei Biroului Electoral Central (BEC) care interzicea promovarea altui candidat în afara acesteia.

„Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene formulată de contestator, ca neîntemeiată. Respinge contestaţia, ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel București, sub sancţiunea nulităţii. Hotărârea se comunică de îndată Autorităţii Electorale Permanente. Pronunţată azi, 17.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre 107/2025 17.04.2025”, după cum reiese din decizia postată pe site-ul Curții de Apel București, potrivit Gândul.

Decizia Curții de Apel a fost atacată cu recurs, însă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin hotărârea pronunțată pe 29 aprilie 2025, a respins definitiv recursul formulat de Ionuț Moșteanu.

„Respinge excepţia nulităţii recursului pentru nemotivare în termen invocată de intimatul-pârât Biroul Electoral Central. Respinge recursul formulat de reclamantul Moşteanu Liviu Ionut împotriva Sentinţei civile nr.107 din 17 aprilie 2025 a Curţii de Apel Bucureşti – Contestaţii Electorale, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 29 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Nicușor Dan nu poate fi susținut de USR

Unul dintre punctele de dispută majoră a fost intenția aripii Moșteanu de a susține candidatura independentă a lui Nicușor Dan în locul Elenei Lasconi. Această poziție a fost sancționată de BEC, care a interzis partidului să promoveze în campanie un alt candidat decât cel desemnat oficial.

În sprijinul deciziei BEC a intervenit în instanță chiar Elena Lasconi, care a cerut recunoașterea faptului că doar Congresul partidului are autoritatea de a schimba președintele sau de a modifica deciziile strategice majore, inclusiv în privința candidaturilor.

Instanța i-a dat dreptate, stabilind că demersurile juridice inițiate de Biroul Național în numele partidului au fost nule, iar susținerea lui Nicușor Dan este contrară voinței oficiale a formațiunii.

Nicusor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Argumentele aripii Moșteanu, respinse în bloc

În contestațiile depuse, reprezentanții aripii Moșteanu au invocat faptul că BEC și-ar fi depășit atribuțiile, încălcând dreptul la exprimare politică al partidului și limitându-i libertatea de asociere.

Curțile nu au acceptat aceste argumente, concluzionând că BEC a acționat în limitele competenței sale, respectând cadrul legal electoral.

Ionuț Moșteanu a formulat inclusiv o contestație în nume propriu, dar și aceasta a fost combătută de Elena Lasconi, printr-o cerere de intervenție admisă de instanță.

USR nu poate susține alt candidat în afara celui oficial

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 29 aprilie 2025 este definitivă și consfințește faptul că Elena Lasconi este singura candidată a USR la alegerile prezidențiale din 4 mai.

Astfel, orice promovare publică a altui candidat, inclusiv a lui Nicușor Dan, este interzisă membrilor USR în campania electorală oficială.

Prin acest verdict, instanțele reafirmă principiul legalității și recunosc structura internă de decizie a unui partid politic, invalidând tentativele de fragmentare și acțiunile paralele ale facțiunilor din interiorul USR.