Curtea Supremă de Justiție a decis ca Igor Dodon să fie eliberat din arestul la domiciliu

Curtea Supremă de Justiției a decis vineri, 18 noiembrie 2022, ca fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, să fie eliberat din arestul la domiciliu. Procuratura Anticorupție a confirmat informația respectivă, relatează portalul de știri unimedia.

Vă amintim că, la începutul lunii noiembrie, Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a decis ca Igor Dodon să rămâne în arest la domiciliu. După examinarea cererii avocaților de a-l elibera, Curtea Supremă de Justiție a menținut măsura preventivă, conform informațiilor transmise de ipn.md.

Potrivit sursei menționate anterior, în timpul ședinței, în fața Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova s-au adunat membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor, care cereau libertate fostului președinte al Republicii Moldova.

„Libertate lui Dodon!”, scandau aceștia. Amintim că Igor Dodon a menționat că va „lupta până la capăt” și nu are intenție să plece din Republica Moldova.

Igor Dodon este acuzat de trădare de patrie, corupție, îmbogățire ilegală și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminal

Igor Dodon a fost reținut la data de 24 mai 2022 pentru 72 de ore pe patru dosare penale: trădare de patrie, corupție, îmbogățire ilegală și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminal. Procurorii împreună cu SIS și CAN au descins pe data de 24 mai 2022, cu percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare. Pe 26 mai 2022, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu timp de 30 de zile, deși procurorii au cerut ca fostul președinte al Republicii Moldova să rămână după gratii.

Cumnatul lui Igor Dodon, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13. Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i-au fost adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

De asemenea, anchetatorii îl suspectează pe Igor Dodon de faptul că a primit bani, în 2015, de la un aliat politic, Vlad Plahotniuc, un oligarh care a fugit din țara sa, iar acum este vizat de sancțiuni americane. În acest context, au avut loc percheziții începând din luna mai la domiciliul lui Igor Dodon și la birourile sale. Acestea au fost efectuate în 12 locuri, inclusiv în Chişinău.

Procurorul Piotr Iarmaliuk a anunțat, anterior, că deţine probe care arată că fostul președinte al Republicii Moldova „poate influenţa cursul anchetei” şi că, potrivit unui bilet de tren găsit la domiciliul acestuia, „intenţiona să fugă din ţară”.