Curtea Supremă, decizie pentru profesorii din România. Hotărârea este obligatorie

meditatii, profesori, elevi, scoala

SURSA FOTO: Dreamstime

Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJ) a luat o decizie importantă pentru profesori. Cadrele didactice care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora. Hotărârea este obligatorie.

Curtea Supremă din România a venit cu o decizie importantă pentru profesori. Potrivit hotărârii sosite luni, cadrele didactice care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora, prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar, nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora.

ÎCCJ a luat o decizie importantă pentru profesori

Totodată, ei nu beneficiază de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată. Hotărârea pronunţată luni, 17 septembrie, de ÎCCJ este obligatorie.

Amintim că anunțul a sosit după ce profesorii au solicitat în instanţă concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora.

Instanța supremă a oferit mai multe informații într-un anunț publicat pe site-ul său:

„Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată”.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul școlar 2024-2025 aduce mai multe schimbări importante

Amintim că anul școlar 2024-2025 aduce mai multe schimbări importante. În acesta, dascălii din România vor beneficia de mai multe zile libere, comparativ cu anii școlari precedenți. Această schimbare este valabilă și pentru restul angajaților din unitățile de învățământ.

Conform Contractului Colectiv de muncă, cadrele didactice vor avea dreptul la trei zile suplimentare anual. Printre zilele nelucrătoare în noul an școlar se numără următoarele:

  • 5 octombrie 2024 – Ziua Mondială a Educației. Această sărbătoare va pica într-o zi de sâmbătă;
  • 22 aprilie 2025 – A treia zi de Paște. Această sărbătoare va pica într-o zi de marți, în vacanța de primăvară;
  • 5 iunie 2025 – Ziua Învățătorului. Această sărbătoare va pica într-o zi de joi.

Totodată, noul an școlar este organizat pe module. Elevii au parte de o vacanță la încheierea fiecărui modul. Potrivit noilor modificări, prima dintre ele urmează să aibă loc în intervalul 26 octombrie – 3 noiembrie 2024.