Agenţia Vămilor privase de licenţă oleoductul de circa 400 km între Burgas şi Sofia, care furnizează produse petroliere pentru jumătatea sudică a Bulgariei până la Capitală.

Lukoil Bulgaria a protestat împotriva unui ‘arbitrariu administrativ’. Mai moderat, un purtător de cuvânt al Lukoil Rusia, Dmitri Dolgov, a calificat sancţiunea drept ‘neînţelegere’, într-un interviu acordat cotidianului bulgar Pressa. Ca urmare a unei plângeri depuse de Lukoil Bulgaria, Curtea Supremă Administrativă a suspendat aplicarea sancţiunii, până în momentul în care va statua asupra plângerii, în lunile următoare, potrivit agenţiei de presă bulgare BGNES.

În iulie 2012, Agenţia Vămilor retrăsese deja două licenţe vitale pentru funcţionarea acestei singure rafinării din Bulgaria, Lukoil-Neftochim, situată la Burgas, căci proprietarul său nu a instalat echipamentele necesare pentru ca fiscul să poată controla în orice moment cantităţile de carburanţi care îi părăsesc depozitele din regiunea Burgas.

Cu o capacitate de livrare zilnică de 142.000 de barili, rafinăria din Burgas acoperă 40% din necesităţile de carburanţi ale ţării. Carburanţii Lukoil-Neftochim sunt exportaţi, de asemenea, spre Serbia, Macedonia, Grecia şi Turcia.

Sursa: Agerpres