Curtea Supremă din Marea Britanie a interzis referendumul de independență al Scoției
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis miercuri, 23 noiembrie 2022 că Holyrood (Parlamentul de la Edinburgh) nu poate decide să organizeze un al doilea referendum privind independența Scoției, fiind de acord cu Guvernul de la Londra că problemele constituționale sunt rezervate Parlamentului de la Westminster.
Cazul a fost intentat de liderul SNP, Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, care a prezentat planurile sale de a organiza un al doilea scrutin, denumit pe scară largă „indyref2”, pe data de 19 octombrie 2023.
Președintele Curții Supreme din Marea Britanie a declarat, miercuri, că judecătorii britanici au fost de acord în unanimitate că proiectul de lege privind votul pentru independență propus de SNP se referă la chestiuni care țin de competența Parlamentului de la Westminster.
„Parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera cu privire la un referendum privind independența Scoției”, a explicat președintele Curții Supreme din Marea Britanie, relatează Independent.
Premierul Nicola Sturgeon a promis că va investi 20 miliarde de lire pentru a construi o Scoţie independentă
Vă amintim că, luna trecută, Nicola Sturgeon anunța că va investi 20 miliarde de lire pentru a construi o Scoţie independentă, bazată pe energii regenerabile, dacă naţiunea sa va decide să-și proclame independența față de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Fondurile ar urma să fie investite în primul deceniu de existenţă a Scoției ca stat independent. Resursele ar proveni din veniturile petroliere încă prezente şi prin împrumut, a precizat premierul scoţian în cadrul congresului Partidul Naţional Scoţian (SNP).
„Fonduri precum acestea ar putea susţine un program masiv de decarbonizare a locuinţelor, reducerea facturilor la energie şi combaterea sărăciei. Acestea ar putea finanţa mii de locuinţe suplimentare, investiţii în proiecte locale de energie regenerabilă şi sprijinirea comunităţilor”, a spus, atunci, Nicola Sturgeon, relatează France Presse.
Investiţiile promise „vor da impuls unei creşteri durabile de care naţiunea noastră proaspăt independentă va avea nevoie”, a adăugat ea.
Nicola Sturgeon a promis, de asemenea, să obţină neutralitatea carbonului şi să nu autorizeze niciodată fracturarea hidraulică în Scoţia, în contextul în în care Guvernul de la Londra tocmai a ridicat moratoriul asupra ei. Ea a anunțat, tot atunci, că în toamna anului 2023 va organiza un referendum cu privire la independenţa Scoţiei.