Curtea Supremă din Marea Britanie va organiza audieri pentru referendumul privind independența Scoției
Curtea Supremă din Marea Britanie a fixat examinarea cererii Guvernului de la Edinburg de a putea organiza un nou referendum pentru independenţa Scoției pentru data de 11 octombrie și 12 octombrie.
Prim-ministrul din Scoția și liderul partidului pro-independență SNP, Nicola Sturgeon, intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa țării sale pe data de 19 octombrie 2023.
Anticipând o dispută judiciară cu Guvernul Central, Nicola Sturgeon a sesizat Curtea Supremă din Marea Britanie pentru ca instituția respectivă să spună dacă Parlamentul de la Edinburg are puterea de a legifera pentru organizarea unui referendum privind independența Scoției, fără acordul Guvernului de la Londra.
Încă din anul 2014, cetățenii scoţieni au fost consultaţi asupra acestui subiect, însă 55% dintre ei au votat ca Scoția să rămână în Regatul Unit. SNP estimează totuşi că Brexit-ul a schimbat datele problemei întrucât, în anul 2016, 62% dintre cetățenii scoţieni s-au opus plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană. În prezent, SNP urmărește ca Scoţia să se alăture Uniunii Europene în calitate de stat independent, relatează agenția de presă AFP.
Totuși, un sondaj de opinie, publicat pe data de 30 iunie 2022, ne arată că alegătorii scoţieni rămân divizaţi în privinţa acestei chestiuni:
- 44% ar vota pentru independenţa Scoției;
- 46% ar vota împotrivă;
- 10% sunt indecişi.
Nicola Sturgeon vrea să obțină independența Scoției
Anturajul Nicolei Sturgeon consideră că clarificarea legalității ar trimite un mesaj important alegătorilor decisivi, ușor de înlăturat de elementele agresive ale mișcării naționaliste, înăbușind totodată atacurile opoziției la amenințarea reprezentată de „atacul sălbatic” al unei consultări „în stilul Cataloniei”.
Scopul este de a arăta că tehnocrata Nicola Sturgeon, avocat calificat, preferă o cale prudentă și strict legală către independența Scoției, însă pare puțin probabil ca doar prudența să aducă o a doua consultare şi cu atât mai puţin secesiunea.
Un șir de înfrângeri ale Guvernului din Scoția la Înalta Curte în luptele anterioare asupra autorității din Holyrood se adaugă la optimismul unionist că justiția se va pronunța împotriva Nicolei Sturgeon, având în vedere că puterile în chestiuni constituționale sunt în mod clar rezervate Westminsterului.
În octombrie 2021, instanța supremă a decis că două proiecte de lege guvernamentale din Scoția se aflau în afara autorității legislative a Parlamentului. De asemenea, judecătorii au respins argumentele potrivit cărora Edinburgh-ul ar trebui să aibă o voce proprie pentru a începe procesul oficial de Brexit.
În orice caz, Nicola Sturgeon a avansat deja ideea că înfrângerea de la Curtea Supremă „nu va fi sfârșitul problemei” și a promis că dacă nu va fi posibil un „referendum constituțional legal”, atunci următoarele alegeri generale din Regatul Unit, programate pentru anul 2024, vor deveni un „referendum de facto”, scrie cotidianul mexican La Razon.