Cushman: Investiţiile Ford, Arcelik şi Philip Morris vor atrage şi alte fabrici în România

Asamblarea unui nou model Ford la Craiova, fabrica de maşini de spălat de la Ulmi a turcilor de la Arcelik şi transformarea fabricii de ţigarete Philip Morris din Otopeni vor determina şi alte grupuri internaţionale să investească în România, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Ford a anunţat că va investi aproape 200 mil. euro în producţia noului EcoSport la Craiova, după ce a renunţat la asamblarea modelului B-Max; la rândul lor producătorii de electrocasnice Arctic, parte a grupului Arcelik, investesc circa 100 mil euro în localitatea dâmboviţeană Ulmi într-o fabrică de maşini de spălat; Philip Morris International a anunţat că va investi circa 490 mil. euro în transformarea fabricii de ţigarete din Otopeni într-o facilitate de producţie pentru HEETS, unităţi folosite pentru dispozitivele electronice IQOS.

Un argument suplimentar în atragerea de investitori noi în zona de producţie este faptul că România este una dintre cele mai industrializate economii din Europa, sector care reprezintă aproape un sfert din PIB.

Comparativ cu ţările din regiune, piaţa locală a spaţiilor industrial/logistice este încă subdezvoltată. Depozitele din Bucureşti au o suprafaţă totală de 1,2 mil. mp, comparativ cu 3,1 mil. mp în Varşovia, 2,5 mil. mp în Praga şi 2 mil. mp în Budapesta, se arată în studiul citat.

„Piaţa logistică şi industrială este într-o etapă de dezvoltare efervescentă, atât din perspectiva cererii, cât şi a ofertei. Anul 2017 a continuat tendinţa din 2016, remarcându-se printr-un nou record atât al livrărilor, cât şi al tranzacțiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri pătraţi închiriaţi în primul semestru. Suntem încrezători că şi în următorii 2 – 3 ani se va menţine această tendinţă”, a declarat Rodica Târcavu, partener şi şefă a departamentului industrial din cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Piaţa locală este extrem de polarizată, cu trei dezvoltatori de spaţii logistice şi industriale deţinând 40% din suprafaţa totală de hale din ţară, ajunsă la 2,65 mil. mp.

Bucureştiul şi împrejurimile sale acoperă 45% din stocul de depozite din România, urmat de Timişoara, unde se găseşte 12% din suprafaţa de depozitare a ţării, Ploieşti cu 10%, Cluj şi Turda cu 8%, Braşov 7%, Piteşti 6% şi Sibiu, Arad şi Oradea, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Noile proiecte sunt concentrate în aceleaşi oraşe. Astfel, dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 de metri pătraţi propus spre livrare în 2017, Bucureştiul va atrage 56%, Timişoara 14%, iar Piteşti 9%.

Pe fondul cererii în creștere, rata de neocupare a spațiilor industriale a scăzut, la nivel național, spre nivelul de 4%, în timp ce în București gradul de neocupare este de 3%, ținând cont că dezvoltatorii nu mai au spații mari disponibile spre închiriere. În prima jumătate a acestui an, cererea a venit în special din sectoarele de retail și comerț electronic (35%), respectiv logistică și distribuție (33%).

În ultimul an, chiriile solicitate au urcat ușor și variază între 3,95 și 4,25 euro/mp/lună în București, între 3,5 și 3,8 euro/mp/lună în Cluj și între 3,4 și 3,7 euro/mp/lună în Timișoara. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, polița de asigurare, paza, mentenanța tehnică și peisagistica spațiilor exterioare, variază între 0,6 și 0,9 euro/mp/lună.