Un cutremur de șase grade s-a produs în regiunea insulelor Vanuatu

Un cutremur cu magnitudinea 6.0 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Coralilor, la aproximativ 63 km vest-nord-vest de Vanuatu, duminică dimineață, pe 29 octombrie, afirmă Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe (GFZ), citat de Reuters.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de aproximativ 94 km, iar trepidații ușoare au fost probabil resimțite în mare parte din sudul Vanuatu și în părți din Insulele Loyalty din Noua Caledonie.

Nu au existat rapoarte preliminare privind pagube materiale sau victime în urma cutremurului. Ar putea dura câteva ore până când autoritățile vor putea efectua evaluări complete ale pagubelor, în special în zonele îndepărtate.

Sunt așteptate probabile replici în zilele următoare. Cutremurul nu a generat nicio alertă de tsunami.

Cutremur de șase grade. Autoritățile ar putea decide să închidă temporar infrastructura de transport din zona cutremurului pentru a verifica dacă există pagube. În timpul închiderilor ar putea apărea perturbări minore, dar probabil că serviciile vor fi reluate rapid. De asemenea, sunt posibile întreruperi ale serviciilor de utilități, în special în apropierea epicentrului cutremurului.

Regiunea, predispusă la cutremure, cu peste 2.000 de evenimente seismice anuale

Vanuatu este un lanț dublu de 13 insule principale și multe altele mai mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific. Insulele sunt de origine vulcanică și coraliană.

Ele se află la aproximativ 800 de kilometri vest de Fiji și la aproape 1.800 de kilometri est de Australia. Aproximativ 65 dintre insule sunt locuite.

Vanuatu este situat de-a lungul Cercului de Foc, un cerc de falii seismice care înconjoară Oceanul Pacific, cunoscut pentru cutremurele și erupțiile vulcanice frecvente.

Peste 2.000 de evenimente seismice sunt înregistrate anual, cu cutremure ocazionale mai mari și cutremure care depășesc magnitudinea cinci.

De asemenea, această țară se confruntă cu un sezon anual de cicloane, secete recurente și inundații, ceea ce o face să se numere printre cele mai sensibile națiuni din lume la calamități naturale.

În plus, Vanuatu se confruntă cu o creștere a nivelului mării și cu intensificare a ciclonilor în ultima perioadă, care au un impact negativ serios asupra economiei sale.

Vulcani activi se află aici pe insulele Tanna, Ambae, Ambrym, Lopevi, Vanua Lava și Gaua.