Cutremur extrem de puternic luni seară. S-a resimţit şi la sute de kilometri de epicentru

Cutremur de 7,0 grade, raportat în urmă cu puţin timp. S-a resimţit puternic în mai multe ţări.

Totul a avut loc în această seară, la ora 20:09 (ora României), în China. Seismul a fost înregistrat nu departe de graniţa dintre China şi Kîrgîzstan.

Cutremurul a fost raportat de aparate la o adâncime de numai 13 kilometri, raportează USGS (United States Geological Survey – Serviciul de prospectare geologică al SUA).

Mişcarea telurică s-a simţit totodată şi în India şi Pakistan, la aproximativ 1.000 km distanţă.

seism china 22 ianuarie
SURSA FOTO: earthquake.usgs.gov

Cutremurul din 22 ianuarie 2024 din apropierea graniței dintre Kîrgîzstan și China a avut loc ca urmare a unei falii oblice inverse și a unei falii de alunecare la mică adâncime. Ruptura s-a produs fie pe o falie oblică inversă și laterală dreaptă cu înclinație moderată, care se îndreaptă spre est, fie pe o falie oblică inversă și laterală stângă cu înclinație abruptă, care se îndreaptă spre vest.

Seismul a fost localizat în lanțul muntos Tien Shan, o centură de pliere și împingere intraplacă controlată tectonic în mare parte de coliziunea Indiei cu Asia. Regiunea epicentrală este caracterizată de numeroase falii inverse cu orientare est-nord-est și falii de alunecare laterală stângă și bazine intermontane, indică specialiştii USGS.

Cel mai devastator seism din regiune a avut 8,0 grade şi s-a produs în ianuarie 1911

Deși în mod obișnuit sunt reprezentate sub formă de puncte pe hărți, cutremurele de această magnitudine sunt descrise mai degrabă ca alunecări pe o zonă de falii mai mare. Evenimentele cu magnitudinea de 7,0 au, de obicei, o dimensiune de aproximativ 45 km pe 20 km (lungime x lățime).

Aceasta este o regiune activă din punct de vedere seismic, deși cutremurele de această mărime se produc destul de rar.

În ultimii 100 de ani, au existat trei evenimente de peste 6,5 grade pe o rază de 250 km faţă de seismul din 22 ianuarie. Cel mai mare a fost un cutremur de 7,1 grade în martie 1978, la aproximativ 200 km spre nord.

În ianuarie 1911, cutremurul de 8,0 grade de la Kemin s-a produs la aproape 250 km la nord-vest de cel din 22 ianuarie, în apropiere de granița modernă dintre Kîrgîzstan și Kazahstan.

Cutremurul de la Kemin a ucis peste 450 de persoane și a provocat pagube importante în regiune.