Cutremur de 6 grade pe scara Richter! Un nou seism a avut loc în urmă cu puțin timp, anunță seismologii. Unde a avut loc seismul?
Cutremur de 6 grade pe scara Richter
Luni seara, în provincia chineză Gansu din partea de nord a țării, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 6, conform informațiilor furnizate de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri și a fost înregistrat la aproximativ 100 de kilometri distanță de capitala provinciei, Lanzhou, în jurul orei locale 23:59 (15:59 GMT), conform datelor furnizate de USGS.
Cutremurele nu sunt o manifestare neobișnuită în această țară. În luna august, un seism de suprafață cu o magnitudine de 5,4, survenit în estul Chinei, a cauzat rănirea a 23 de persoane și a condus la prăbușirea mai multor clădiri.
Casele au fost afectate de cutremur
Unele case s-au prăbușit după cutremurul a zguduit luni seară județul Jishishan, în provincia Gansu. Încă se investighează numărul victimelor, potrivit departamentului provincial de intervenție în caz de urgență.
Cutremur și în Yunnan
Nu au fost raportate victime în urma cutremurului cu magnitudinea 5,0 care a avut loc în urmă cu două săptămâni în orașul Mangshi din prefectura autonomă Dehong Dai și Jingpo din provincia Yunnan din sud-vestul Chine.
O operațiune de intervenție de urgență este în curs de desfășurare, iar 1.927 de persoane au fost evacuate, deoarece casele și instalațiile electrice au fost afectate de cutremur.
În total, 144 de gospodării din Xishan Township au raportat pagube la case, potrivit unei investigații preliminare efectuate de sediul central de ajutorare în caz de cutremur din oraș.
De asemenea, trei replici cu magnitudinea de 3,0 sau mai mare au fost înregistrate sâmbătă în orașul Mangshi.
Seism la granița cu Myanmar
În urmă cu o lună, a avut loc un cutremur la granița dintre China și Myanmar. Seismul a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Anunțul a fost făcut de Centrul german de cercetare pentru geosciințe (GFZ), informa Reuters la vremea respectivă.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km (6,21 mile), a precizat GFZ.
Cum se produc cutremurele?
Un cutremur este ceea ce se întâmplă atunci când două blocuri de pământ alunecă brusc unul pe lângă celălalt. Suprafața pe care alunecă se numește falie sau plan de falie.
Locația de sub suprafața pământului unde începe cutremurul se numește hipocentru. Locația aflată direct deasupra acestuia pe suprafața pământului se numește epicentru.
Uneori, un cutremur este însoțit de mișcări anticipate. Acestea sunt cutremure mai mici care au loc în același loc cu cutremurul mai mare care urmează.
Oamenii de știință nu își pot da seama că un cutremur este un cutremur precursor până când nu are loc cutremurul mai mare. Cel mai mare cutremur principal se numește cutremur principal.
Cutremurele principale au întotdeauna replici care le urmează. Acestea sunt cutremure mai mici care se produc ulterior în același loc ca și cutremurul principal.
În funcție de mărimea cutremurului principal, replicile pot continua timp de săptămâni, luni și chiar ani după cutremurul principal.
Ce cauzează cutremurele?
Pământul are patru straturi majore:
- nucleul interior
- nucleul exterior
- mantaua
- crusta
Crusta și partea superioară a mantalei formează o ”piele” subțire pe suprafața planetei noastre.
Dar această ”piele” nu este dintr-o singură bucată – este alcătuită din mai multe piese, ca un puzzle care acoperă suprafața pământului.
Nu numai atât, dar aceste piese de puzzle se mișcă încet, alunecând una pe lângă alta și ciocnindu-se una de alta. Aceste piese de puzzle sunt numite plăci tectonice, iar marginile plăcilor se numesc granițele plăcilor.
Limitele plăcilor sunt formate din multe falii, iar majoritatea cutremurelor din întreaga lume se produc pe aceste falii.
Deoarece marginile plăcilor sunt aspre, ele rămân blocate în timp ce restul plăcii continuă să se deplaseze. În cele din urmă, când placa s-a deplasat suficient de mult, marginile se desprind de una dintre falii și are loc un cutremur.