Cutremur cu magnitudinea 6,1. Evenimentul s-a înregistrat în arhipelagul Tonga. Informațiile despre seism au fost furnizate de Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ).
Cutremurul a avut loc în ţara insulară Tonga din Oceanul Pacific. El s-a produs la ora 04:49 GMT. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 138,2 kilometri.
Cutremur de 7,4 și în urmă cu an
Nu este primul cutremur care se produce în această zonă. Anul trecut, în luna mai, în Pacificul de Sud, în largul arhipelagului Tonga, a avut loc un cutremur semnificativ. El a avut magnitudinea de 7,4 pe scara Richter. Informația a fost comunicată atunci de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Evenimentul seismic a avut loc la o adâncime de 212 kilometri. Epicentrul a fost situat la aproximativ 73 de kilometri nord-vest de Hihifo, Tonga, conform datelor USGS. În ciuda magnitudinii ridicate a cutremurului, Sistemul de avertizare în caz de tsunami al Statelor Unite a precizat că nu a fost emisă nicio alertă de tsunami în urma acestuia.
Seism semnificativ în Marea Neagră
Un seism semnificativ a avut loc și în urmă cu o zi în Marea Neagră. Seismologii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au furnizat informații cu privire la acest eveniment.
Potrivit INFP, cutremurul a avut o magnitudine de 3,7 grade pe scara Richter. El a avut loc la ora 9:34 în Marea Neagră. Seismul a avut o adâncime de 21,2 km și s-a produs la o distanță de 95 km sud-vest de Sevastopol, conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului.
Pământul s-a zguduit frecvent și în România
În urmă cu două zile, la data de 16 ianuarie 2024, în jurul orei 04:15:36 (ora locală a României), s-a înregistrat un cutremur în zona seismică Vrancea, județul Buzău,. Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) acesta a avut o magnitudine de 2,6 . El s-a produs la o adâncime de 92,7 km. Epicentrul evenimentului s-a situat în apropierea următoarelor orașe: la 49 km vest de Focșani, la 52 km nord-vest de Buzău, la 68 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 75 km est de Brașov și la 83 km nord-est de Ploiești. Seismul a fost clasificat ca având o intensitate redusă. Autoritățile monitorizează situația și evaluează impactul pentru a asigura siguranța populației și a proprietăților din zonă.
În seara zilei de luni, un alt cutremur a avut loc. Evenimentul s-a înregistrat la data de 15 ianuarie 2024, la ora 20:42:11 (ora locală a României). Magnitudinea acestui cutremur a fost de 3,0 și s-a produs în zona seismică Vrancea, localizată în județul Vrancea.