A fost cutremur în România
În dimineața zilei de luni, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,6 în județul Buzău. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 3:47.
Acesta a avut o adâncime de 101,6 kilometri. Și a afectat zona în apropierea orașelor Buzău (la 50 km distanță), Sfântu Gheorghe (la 63 km distanță), Brașov (la 64 km distanță), Focșani (la 65 km distanță), Ploiești (la 66 km distanță) și Târgoviște (la 96 km distanță).
Recomandări în caz de cutremur
Asociația Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) a oferit mai multe sfaturi în caz de cutremur. Prima recomandare este evaluarea seismică a locuinţei pentru a afla nivelul de siguranţă al acesteia.
A doua este realizarea unui plan de evacuare în cazul unui seism. Specialiștii de la AICPS au subliniat că un seism nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucureştiului. Sunt afectate mai multe zone din țară.
Întregul fond construit extracarpatic prezintă condiţii de hazard seismic semnificative. Totuși, cu o educare şi antrenare a oamenilor despre cum să acţioneze corespunzător efectele unui seism pot fi minimizate.
În România, există mai multe provocări. Câteva exemple sunt resursele financiare limitate şi blocajele birocratice. O altă problemă este conştientizarea şi educaţiea insuficientă în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism. Fenomenul este prezent atât în rândul populaţiei cât şi la nivelul autorităţilor competente.
Profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei
În acest context, profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei. Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetăţean preocupat de prevenţie ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialişti, o evaluare seismică a locuinţei astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranţă al acesteia.
A doua recomandare este să îşi facă un plan de evacuare în caz de urgenţă. Planul respectiv trebuie să fie bazat pe informaţii din surse avizate.
„Cutremurul nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucureştiului, ci mai multe zone din ţară. De exemplu întregul fond construit extracarpatic prezintă condiţii de hazard seismic semnificative, însă cu o educare şi antrenare a oamenilor despre cum să acţioneze corespunzător efectele unui seism pot fi minimizate, mai ales din perspectiva pierderii de vieţi omeneşti. În România, există mai multe provocări, inclusiv resurse financiare limitate şi blocaje birocratice, conştientizare şi educaţie insuficientă în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism, atât în rândul populaţiei cât şi la nivelul autorităţilor competente. Profesioniştii AICPS militează pentru educare oamenilor în direcţia prevenţiei. Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetăţean preocupat de prevenţie ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialişti, o evaluare seismică a locuinţei astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranţă al acesteia şi să îşi facă un plan de evacuare în caz de urgenţă, bazat pe informaţii din surse avizate”, informează AICPS, într-o analiză privind siguranţa clădirilor din România în cazul unui cutremur.
Deşi exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilităţii seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum şi bugete pentru consolidări, raportul dintre clădiri reabilitate energetic şi clădiri consolidate seismic este de 100 de clădiri anvelopate la una consolidată.