Cutremur de 4,9 pe scara Richter în Grecia
Un cutremur de 4,9 pe scara Richter a avut loc în Grecia, în largul orașului port Kyllini. Seismul a fost resimțit în mai multe regiuni, inclusiv în zone turistice populare.
Conform unei evaluări preliminare a Institutului Geodinamic al Observatorului Național din Atena, un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a avut loc în largul orașului port Kyllini la ora locală 20:34.
Epicentrul seismului a fost situat la 17 kilometri sud de Kyllini, la o adâncime de 10 kilometri. Cutremurul a fost resimțit în special în regiunile Ilia, Achaia și pe insula Zakynthos, o destinație turistică populară pentru români.
Publicația Kathimerini a relatat că nu există informații despre pagube materiale sau victime în urma seismului.
Două cutremure slabe s-au produs joi și vineri în România
Pe de altă parte, amintim că, în România, un cutremur slab cu magnitudinea 3,0 s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 01:35, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la adâncimea de 124,5 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 31 kilometri vest de Focşani, 62 km nord de Buzău, 78 km est de Sfântu-Gheorghe, 91 km est de Braşov, 90 km sud-vest de Bârlad şi 95 km sud de Bacău.
Un alt cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ora 00:25, tot în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de INCDFP.
Seismul a avut loc la adâncimea de 122,5 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 38 kilometri vest de Focşani, 61 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km est de Braşov, 96 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploieşti şi tot 98 km sud de Bacău.
Activitatea seismică în țara noastră
De la începutul lunii iulie, în România s-au produs cinci cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,4.
În acest an, cea mai puternică mişcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.