Turcia a fost lovită de un nou cutremur
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs joi în sud-estul Turciei. Mișcarea telurică a avut loc în aceeaşi zonă care a fost devastată de seismele de pământ din luna februarie, informează DPA.
Cutremurul de joi a fost urmat de o replică seismică de 4,7, iar ambele au avut epicentrul în provincia Malatya. Datele au fost furnizate de către anunţat Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor (AFAD).
Deocamdată nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale, a precizat guvernatorul din Malatya, Ersin Yazici, pentru televiziunea de stat TRT.
În februarie, o parte din Turcia a fost în ruine
Pe 6 februarie 2023, două seisme puternice au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei, ucigând peste 50.000 de oameni şi lăsând milioane de persoane fără locuinţe.
Cutremurul puternic a avut loc noaptea. Autoritățile au informat că seismul a zguduit și Siria, epicentrul fiind în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras. La aproximativ 20 de mile de Gaziantep, la o adâncime de 11 kilometri.
Cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter a distrus sute de clădiri, iar oamenii au fot nevoiți să iasă în stradă, în ciuda frigului. Atât echipele de salvatori, cât și locuitorii caută supraviețuitori.
Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri, scrie Sky News.
A fost o replică foarte mare la puțin timp
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.
„Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai repede posibil și cu cât mai puține pagube”, a scris el.
Ministrul de Interne Suleyman Soylu spunea atunci:
„Prioritatea noastră este să scoatem oamenii prinși sub clădirile distruse și să îi transferăm la spitale.”
O replică puternică de 6,7 grade a avut loc aproximativ 10 minute mai târziu. Pe partea siriană a frontierei, cutremurul a distrus regiuni în care se află mai multe milioane de sirieni strămutați.
„Ne temem că morții sunt cu sutele”, declara Dr. Qaddour, referindu-se la nord-vestul controlat de rebeli. „Suntem sub o presiune extremă”.
Presa de stat siriană a raportat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul Alep (nord) . Și în orașul Hama (centru). În Beirut și Damasc, au fost raportate clădiri care tremurau și oameni care se adunau pe străzi de teamă.