Cel puţin 92 de oameni au murit din cauza cutremurelor din Japonia
Bilanț decese, Japonia. În centrul Japoniei, șansele de a găsi supraviețuitori în urma puternicului cutremur de Anul Nou sunt în declin. Aproape 242 de persoane sunt încă date dispărute joi, la trei zile de la tragedie, care a rezultat în 92 de decese, conform unui bilanț provizoriu.
Cu peste 72 de ore de la producerea catastrofei, speranțele de a descoperi supraviețuitori sunt în scădere. În acest sens, autoritățile au făcut publice joi numele a 242 de persoane încă dispărute.
„Aceasta este cea mai gravă catastrofă a erei Reiwa” (care a început în anul 2019, odată cu ascensiunea la tron a actualului împărat japonez), a declarat, joi, premierul Japoniei, Fumio Kishida, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Odată ce acest termen limită trece, rata de supravieţuire a oamenilor care trebuie salvaţi va scădea brusc”, a adăugat guvernatorul oraşului Ishikawa, Hiroshi Hase.
„Forţele de autoapărare au salvat 122 de persoane, între care o femeie în vârstă dintr-o casă din oraşul Wajima care a fost salvată de un câine de căutare”, a informat ministrul Apărării din Japonia, Minoru Kihara.
Japonia a fost îngenunchiată de cutremure din prima zi a anului
Luni, Japonia a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, evenimentul având loc în centrul țării. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 10 kilometri, la ora 9:10, și a fost resimțit până în Tokyo. Mai multe replici au urmat inițialului cutremur.
Miercuri, 3 ianuarie 2024, un alt cutremur a avut loc în Japonia, având o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului s-a situat în Honshu, la o adâncime de 10 km, și s-a produs la ora 03:54, ora României.
Evenimentul seismic a avut loc în apropierea următoarelor orașe: la 28 km SE de Toyama, 44 km N de Takayama, 45 km SE de Takaoka, 47 km E de Nanto-shi, 55 km SE de Himimachi, 56 km NV de Matsumoto, 66 km NV de Shiojiri, 69 km V de Nagano, 73 km E de Kanazawa și 74 km NV de Okaya.
De ce au loc cutremure mari în Japonia?
Japonia este situată într-o zonă seismică activă și este predispusă la cutremure, dat fiind faptul că se află la intersecția a patru plăci tectonice majore: placa tectonică a Pacificului, placa tectonică a Filipinelor, placa tectonică a Eurasiatică și placa tectonică a Noii Americi. Mișcarea acestor plăci și interacțiunile lor generează activitate seismică și vulcanică în regiune.
Complexitatea interacțiunilor dintre aceste plăci tectonice conduce la acumularea de stres în crusta Pământului, iar eliberarea bruscă a acestui stres provoacă cutremure. Subducția plăcii tectonice a Pacificului este responsabilă pentru formarea Fosei Japoneze, o adâncitură oceanică semnificativă situată în apropierea arhipelagului japonez.
Datorită acestei activități tectonice intense, Japonia se confruntă des cu cutremure puternice și este expusă și altor fenomene asociate, precum erupții vulcanice și tsunami-uri. Ca urmare, țara a implementat tehnologii avansate de construcție și sisteme de alertă timpurie pentru a gestiona aceste amenințări naturale.