A fost din nou cutremur în România! Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur cu magnitudine 4,2 s-a produs luni dimineaţa în judeţul Gorj.
Legătura dintre cutremurele din Turcia și România
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări că nu există vreo legătură între cutremurul din Turcia şi cele de la noi, din Gorj.
„Foarte multă lume leagă aceste cutremure de cele din Turcia, având în vedere că în Turcia au fost atât de multe cutremure și foarte puternice.
Din ce am observat eu, cu toate aceste cutremure care au loc în Turcia, ajung în Marea Mediterană și apoi o iau prin partea de nord a Africii. Deci ele niciodată nu afectează partea dreaptă, mă refer la Balcani, la România. La începutul acestui secol au fost foarte multe cutremure în Turcia”, a spus Gheorghe Mărmureanu.
Care este cauza cutremurelor din ultima perioadă?
De asemenea, seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus care este ipoteza sa în cazul cutremurelor produse în ultima perioadă în Turcia și România.
„Este o falie foarte puternică ce pleacă din Armenia, ajunge la Istanbul și apoi la stânga. Turcia este țara cutremurelor, de fapt. În zona Vrancei e altă poveste şi deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal cel puțin până în 2040”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.
Cutremur în România
În ziua de 19.06.2023, 08:26:03 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 14 km”, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul s-a produs la 19 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 km sud de Hunedoara, 82 km sud de Deva, 94 km est de Reşiţa.
Potrivit datelor furnizate duminică de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un alt cutremur a avut loc duminică după-amiază, la ora 18:26:34 (ora locală a României).
Seismul înregistrat a avut loc în regiunea Moldovei, judeţul Vaslui. Din fericire, cutremurul a fost unul slab, având o magnitudine de 3,0 grade, însă a fost unul de suprafaţă, fiind înregistrat la numai 3 km adâncime.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe, mai indică site-ul INFP:
28 km NV de Vaslui,
41 km S de Iaşi,
43 km E de Roman,
50 km NE de Bacău,
66 km N de Bârlad,
87km E de Piatra Neamţ.