Seism la granița Turciei cu Siria
Un nou cutremur a avut loc la granița dintre Turcia și Siria, anunță presa internațională. Seismul a avut o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter și a avut loc la ora 08:36 UTC.
Cutremurul, care a avut loc la o adâncime de 5 kilometri, s-a resimțit Cipru, Turcia și Siria. Potrivit presei internaționale, seismul a avut loc la nouă kilometri de Kırıkhan, provincia Hatay, Turcia.
Turcii au avut parte de mai multe cutremure în ultima perioadă, iar cel mai recent a avut loc în data de 6 mai
Turcia a fost lovită sâmbătă după-amiază de un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade, care a fost detectat la o adâncime de 10 kilometri și localizat la 40 de kilometri de orașul Kahramanmaraș.
Anunțul a fost făcut în urma unei serii de cutremure care au lovit centrul și estul Turciei pe 5 mai, inclusiv un cutremur cu magnitudinea de 4,7 care a avut loc în aceeași zi. Cutremurul cu magnitudinea 4,7 a fost înregistrat la o adâncime de 5 kilometri și a fost localizat la 70 de kilometri de Kahramanmaraș, în centrul Turciei.
Un cutremur puternic de la începutul lunii februarie a devastat Turcia
Două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,6 au lovit sudul Turciei și nord-vestul Siriei pe 6 februarie, iar ambele țări încă se confruntă cu consecințele după trei luni.
Euronews.com a relatat că un raport al Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că cutremurele au făcut 50.000 de victime și au provocat peste 100.000 de răniți în Turcia.
În plus, 5,2 milioane din cele nouă milioane de persoane afectate de cutremure au nevoie de ajutor umanitar.
„În prezent, 2,4 milioane de persoane locuiesc în așezări, dintre care 800.000 în așezări formale și 1,2 milioane în așezări informale, formate în principal din containere și corturi”, a împărtășit cu sursa citată Regina De Dominicis, reprezentantul UNICEF în Turcia.
Cutremurele au dus la distrugerea a peste 100.000 de clădiri și locuințe, provocând strămutarea mai multor familii. Antreprenorii au reușit să ocolească reglementările în materie de construcții datorită unei politici guvernamentale de acordare a amnistiei de planificare, pe care multe persoane o consideră responsabilă pentru pagubele de amploare.
Condițiile meteorologice nefavorabile din Turcia continuă să reprezinte o amenințare pentru regiunile vulnerabile, după cum s-a demonstrat la 20 aprilie, când o furtună a lovit zona Pazarcik din Khramanmaras, deteriorând corturile și containerele și lăsând familiile expuse la intemperii. Patruzeci și patru de persoane au fost grav afectate de furtună.