Cutremur de 11 grade pe Richter!? Anunțul cumplit pentru toată lumea

Sursă: Dreamstime

Cutremurele sunt printre cele mai temute calamități naturale. Acestea cauzează nu numai pagube materiale masive, dar și pierderi de vieți omenești. Iar supraviețuitorii trebuie să trăiască toată viața cu acele amintiri. Iată ce afecte ar putea avea un cutremur de 11 grade pe scara Richter!

Cel mai puternic cutremur resimțit pe Pământ a avut loc în anul 1960 în Chile și a avut magnitudinea de 9,4 grade pe scara Richter. Potrivit specialiștilor, un cutremur de 11 grade ar putea distruge planeta.

Dacă diferența de la 9,4 la 11 nu este atât de mare, de ce un cutremur de 11 grade ar putea duce la dispariția vieții pe pământ dacă unul de 9,4 nu a făcut-o? Pentru că depinde de compoziția solului și de așezările umane din zona afectată.

Care este șansa să aibă loc un cutremur de 11 grade?

În urma cutremurului din Chile, și-au pierdut viața aproximativ 1.900 de oameni. Cu toate acestea, cel din resimțit în Oceanul Indian a făcut 200.000 de victime, din cauza tsunami-ului pe care l-a cauzat. Prin comparație, cutremurul din 1977 din Vrancea, cel mai activ punct seismic din România, a luat peste 1.500 de vieți.

Planeta nu a fost, până în prezent zguduită de un cutremur mai mare de 10 grade pe scara Richter. Mai mult, specialiștii asigură că posibilitatea producerii unui seism mai mare de atât este una foarte mică, pe motiv că nu există o falie suficient de mare pentru a permite o asemenea forță, relatează stirilebzi.ro.

În acest moment, cea mai mare falie existentă este San Andreas, cu o întindere de 1.200 km, situată între placa tectonică a Pacificului și cea a Americii de Nord. Cele două plăci se mișcă anual, iar peste 12 milioane de ani, orașele Las Vegas și San Francisco vor fi vecine.

Din cauza lungimii faliei, mulți seismologi sunt de părere că un cutremur masiv va lovi, la un moment dat, California. Cu toate acestea, este puțin probabil să depășească 9 grade.

Efectele unui astfel de seism

În cazul în care, prin absurd, Pământul ar fi lovit de un cutremur de 11 grade pe scara Richter, în zonele urbane, clădirile ar fi distruse aproape instantaneu, iar mii de oameni și-ar pierde viețile.

Mai mult, dacă zona respectivă ar avea ieșire la mare, este foarte probabil să se producă și un tsunami uriaș, posibil chiar mai mare de cel de 500 de metri din Lituya Bay, provocat de o alunecare de teren, însă care a ucis numai doi oameni.

În anul 2004, un tsunami de 25 de metri s-a format deasupra Oceanului Indian și a luat 200.000 de vieți omenești. De asemenea, în Japonia, în anul 2011, un tsunami a fost cauzat de cutremurul de 9 grade de la centrala nucleară Fukushima.

Totodată, există o legătură între erupțiile vulcanice și cutremure. Un cutremur de 11 grade pe scara Richter ar putea cauza erupții simultane pe întreaga planetă și chiar activitatea supervulcanilor, ale căror erupții ar avea un efect similar bombelor atomice.

Un astfel de fenomen ar duce la eliberarea de material vulcanic în atmosferă, care ar bloca Soarele, răcind astfel întregul Pământ.