Cutremur de 5,2 grade în Indonezia

Pe 12 noiembrie, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a zguduit regiunea din apropierea orașului Kupang. Acest seism a avut loc pe uscat, la aproximativ 32 de kilometri nord-nordest de Kupang, în East Nusa Tenggara. A avut un epicentru destul de superficial, la adâncimea de 30 de kilometri. Cu toate că seismul a fost superficial și într-o zonă de coastă, nu a fost suficient de aproape de mare (6 km distanță) și nici de mare intensitate pentru a declanșa un tsunami. Înaintea acestui cutremur principal, zona a fost zguduită de patru foreshocuri mai mici, cu magnitudini variind între 2,8 și 3,4.

Cu câteva zile înainte, pe 8 noiembrie, regiunea Mării Banda din Indonezia a fost afectată de două cutremure puternice, unul de magnitudine 6,9 și celălalt de 6,8. Epicentrul ambelor seisme a fost localizat în mare, la aproximativ 255 kilometri de Insulele Tanimbar din provincia Maluku. Primul cutremur a avut o adâncime de 45 de kilometri, în timp ce al doilea a fost mai superficial, la doar 10 kilometri. În ciuda intensității lor, nu au fost raportate daune imediate și nici nu s-a emis alertă de tsunami.

Aceste evenimente subliniază activitatea seismică intensă a Indoneziei, o țară situată pe „Inelul de Foc al Pacificului”, unde se înregistrează anual aproximativ 7.000 de cutremure datorită activității tectonice intense din regiune. Autoritățile locale sunt adesea pregătite să răspundă eficient la astfel de dezastre naturale, întrucât acestea sunt destul de frecvente în această parte a lumii.

Cutremur de 5,6 grade în Japonia

Amintim că vineri, pe data de 10 noiembrie, un cutremur de 5,6 grade pe scara Richter s-a produs în Japonia. Acesta a avut loc la ora 22:50:29, ora locală a României.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs pe insula Kyushu din Japonia și a avut o magnitudine de 5,6 grade.

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 23 km S de Kanoya, 51 km SE de Kagoshima, 62 km S de Kokubu-matsuki, 65 km S de Miyakonojo, 87 km SE de Satsumasendai, 99 km SV de Miyazaki.

Cutremur în Gorj

Tot vineri, a avut loc un cutremur și în România. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), acesta s-a produs în Gorj.

De asemenea, seismul a avut loc la ora 19:48:21 (n.red. ora României), la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 14 km NV de Târgu Jiu; 68 km NE de Drobeta-Turnu Severin; 70 km S de Hunedoara; 85 km S de Deva; 96 km V de Râmnicu Vâlcea. Mai multe puteți citi aici.