Cutremur de 5,1 grade pe scara Richter, miercuri, 20 martie! Unde s-a zguduit pământul

seism, cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter, a avut loc, miercuri, 20 martie 2024, la 10:24, ora locală în României. Unde s-a produs seismul?

Cutremur de 5,1 grade pe Richter în Sumatra, Indonezia

Cutremur puternic în Indonezia. Miercuri, la ora 10:24, ora locală în România, s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,1. Seismul a fost resimțit în sudul insulei Sumatra din Indonezia, având loc la o adâncime de 30 de kilometri.

Evenimentul seismic a avut loc în apropierea la 67 de kilometri vest de Sungai Penuh.

Indonezia este una dintre țările cele mai afectate de cutremure datorită poziției sale geografice în Zona Pacificului de Sud, cunoscută și sub numele de „Inelul de Foc”. Această regiune este caracterizată de activitate seismică intensă și este locul unde plăcile tectonice se ciocnesc, ceea ce provoacă cutremure și erupții vulcanice frecvente.

În Indonezia, cutremurele sunt un fenomen comun, iar țara este adesea zguduită de mișcări seismice puternice. Aceste cutremure pot avea consecințe devastatoare, inclusiv prăbușirea clădirilor, pierderea de vieți și distrugerea infrastructurii.

Guvernul indonezian și organizațiile internaționale de ajutor depun eforturi constante pentru a îmbunătăți capacitatea de pregătire și de răspuns la cutremure, inclusiv prin implementarea de sisteme de alertă timpurie și construirea de clădiri rezistente la seisme.

Cutremur / SURSA FOTO: Dreamstime

Fostul director al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a spus când ne putem aștepta la un cutremur major în România

După seria recentă de evenimente seismice, inclusiv cel din Ucraina, cercetătorul a subliniat că acestea sunt mișcări tectonice obișnuite și că nu există motive de panică. Potrivit lui Mărmureanu, situația seismică din România se încadrează în limitele normale și nu se preconizează producerea unui cutremur major în viitorul apropiat.

În ceea ce privește previziunile sale cu privire la un eventual cutremur major, Gheorghe Mărmureanu a asigurat că, dacă datele sale indică o astfel de situație, va informa publicul. A subliniat că efectuează analize zilnice și că, în decursul următorilor zece ani, nu anticipează producerea unui cutremur foarte puternic în România.

„Mai e mult până la un cutremur major, să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați! (…)

M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a declarat cercetătorul, pentru Playtech.

Recent, Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător la INFP, a evidențiat că principala preocupare o reprezintă regiunea Vrancea, subliniind că aceasta are capacitatea de a influența aproximativ jumătate din suprafața teritorială a țării. Totodată, cercetătorul a remarcat că nu există în prezent un algoritm operațional la nivel global care să fie capabil să prevadă cutremurele.