Un nou cutremur a zguduit puternic într-o anumită parte a globului. Seismul a fost destul de puternic, fiind înregistrată o magnitudine de 5,3. Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a oferit mai multe detalii.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade a zguduit nordul Argentinei. Seismul a avut loc joi, în urmă cu puţin timp, la ora locală 10:01, în nord-vestul Argentinei, a anunțat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).
Cutremurul a fost localizat la aproximativ 151 de kilometri vest de orașul San Salvador de Jujuy și la 50 de kilometri nord-vest de orășelul San Antonio de los Cobres. Adâncimea cutremurului a fost înregistrată la 176 de kilometri.
Inițial nu au fost raportate pagube la nivelul infrastructurii sau victime, notează agenția de presă Baha.
Cutremur de 6,8 grade în Tadjikistan
Tot astăzi, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade a zguduit o zonă izolată și puțin populată din Tadjikistan, în apropiere de regiunea Xinjiang, în vestul îndepărtat al Chinei. Din primele informații nu s-ar fi produs victime și nici pagube materiale.
Seismul a avut loc în jurul orei locale 05:37 (00:37 GMT), la o adâncime de aproximativ 20,5 kilometri, conform unui anunţ făcut de Institutul seismologic american (USGS).
USGS a estimat că „puţini locuitori sau niciunul” vor fi expuşi la alunecări de teren în urma cutremurului.
Se pare că epicentrul seismului a fost în Gorno-Badakhshan, o regiune semi-autonomă din estul Tadjikistanului care se învecinează cu Afganistan şi China.
Regiunea în care s-a produs seismul este slab populată
O replică cu magnitudinea de 5,0 grade pe scara Richter a zguduit zona la aproximativ 20 de minute după cutremurul iniţial, transmite Washington Post.
Pe de altă parte, Centrul Rețelelor de Cutremure din China a precizat că seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Cu toate acestea, măsurătorile seismice inițiale efectuate de diferite agenții, inclusiv USGS, diferă adesea în raportarea magnitudinii reale a cutremurului.
Regiunea în care s-a produs cutremurul este slab populată și este înconjurată de munții Pamir. În această zonă se află Lacul Sarez, unul dintre cele mai mari lacuri din Tadjikistan, care are o nuanță acvamarin și a fost creat în urma unui cutremur din 1911. În spatele lacului Sarez există un baraj natural adânc în munții Pamir, iar experții au avertizat că în cazul în care barajul ar ceda consecințele ar fi catastrofale.
Un nou seism în Oltenia
De altfel, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a informat că în ziua de 23 februarie s-a produs un cutremur cu magnitudinea 3.9. Seismul a fost înregistrat în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 11km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 109km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 145km V de Pitesti, 158km SE de Timisoara, 178km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 209km E de Belgrad, 213km E de Zemun, 224km NE de Nis.
Trebuie menționat că acesta este cel mai recent dintr-un șir de cutremure care au avut loc în regiune.