Cutremur de 5,4 grade! Seismul a avut loc la primele ore ale zilei

cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter! Seismul a avut loc la primele ore ale zilei, 3 ianuarie 2024. Țara Soarelui Răsare continuă să fie zguduită de seisme.

Un nou cutremur a avut loc în Japonia

Un nou cutremur a avut loc în Japonia, miercuri, 3 ianuarie 2024. Seismul a avut magnitudinea 5,4 grade pe scara Richter. S-a produs în Honshu, la o adâncime de 10 km. A avut loc la ora 03:54, ora României.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km SE de Toyama, 44km N de Takayama, 45km SE de Takaoka, 47km E de Nanto-shi, 55km SE de Himimachi, 56km NV de Matsumoto, 66km NV de Shiojiri, 69km V de Nagano, 73km E de Kanazawa, 74km NV de Okaya.

Bilanțul victimelor crește treptat

Bilanțul cutremurului care a lovit Japonia la începutul anului a atins cifra de 64 de persoane decedate și peste 300 de răniți, dintre care 20 se află în stare gravă. Aceste cifre rămân provizorii, momentan. Eforturile de salvare sunt îngreunate de drumurile distruse, infrastructura afectată și locația îndepărtată a zonelor cele mai afectate.

Operațiunile de salvare continuă, dar condițiile meteorologice complică eforturile echipei de intervenție. Temperaturile medii au scăzut, iar în zona cea mai afectată se anunță ploi abundente și riscul de alunecări de teren. Aproximativ 90% din case din această zonă sunt fie complet distruse, fie grav afectate.

Într-un alt orășel, un cartier a fost cuprins de flăcări. Cu toate acestea, trenurile de mare viteză din Japonia și-au reluat serviciile în zona centrală a țării. Autostrăzile au fost redeschise.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a emis instrucțiuni Guvernului de la Tokyo pentru a se asigura că supraviețuitorii beneficiază de facilități de bază, inclusiv acces la electricitate și apă.

„Vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a salva cât mai multe persoane, ţinând cont în acelaşi timp de faptul că aceasta este, de asemenea, o bătălie împotriva timpului. Supravieţuitorii s-ar putea să nu se poată întoarce acasă pentru o perioadă de timp”, a zis premierul Japoniei.

De ce au loc cutremure mari în Japonia?

Japonia se află într-o zonă seismică activă și este predispusă la cutremure deoarece se află la intersecția a patru plăci tectonice majore: placa tectonică a Pacificului, placa tectonică a Filipinelor, placa tectonică a Eurasiatică și placa tectonică a Noii Americe. Mișcarea acestor plăci și interacțiunile lor cauzează activitate seismică și vulcanică în regiune.

Aceste interacțiuni complexe dintre plăcile tectonice duc la acumularea de stres în crusta Pământului, iar eliberarea bruscă a acestui stres cauzează cutremure. Subducția plăcii tectonice a Pacificului este responsabilă pentru formarea Fosei Japoneze, o adâncitură oceanică semnificativă situată în apropierea arhipelagului japonez.

Din cauza acestei activități tectonice intense, Japonia se confruntă frecvent cu cutremure puternice și este supusă și altor fenomene asociate, precum erupții vulcanice și tsunami-uri. Prin urmare, țara a dezvoltat tehnologii avansate de construcție și sisteme de alertă timpurie pentru a face față acestor amenințări naturale.