Un nou cutremur a avut loc marți, 11 aprilie, de această dată în estul Rusiei. Seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter.
Seismul a avut loc în largul peninsulei Kamceatka, după erupția vulcanului Șiveluci.
Vulcanul se pregătea de cel puțin un an
La primele ore ale dimineții, vulcanul Siveluci a erupt, activitatea sa atingând apogeul înainte de a degaja un nor de cenușă care s-a răspândit pe o suprafață de 108.000 de kilometri pătrați șase ore mai târziu. Filiala Kamchatka a Serviciului de Geofizică al Academiei de Științe a Rusiei a raportat erupția vulcanică. Erupția a făcut ca din vulcan să iasă fluxuri de lavă, topind zăpada și declanșând o alertă de alunecare de teren pe o autostradă din apropiere. Satele învecinate au fost acoperite cu cel mai gros strat de cenușă din ultimii 60 de ani, măsurând 8,5 centimetri.
„Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere”, a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică. „Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an… iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin”.
Șiveluci, unul dintre cei mai mari și mai activi vulcani din Kamceatka
Potrivit oamenilor de știință, Siveluci, unul dintre cei mai mari și mai activi vulcani din Kamchatka, a avut aproximativ 60 de erupții semnificative în ultimii 10.000 de ani, cea mai recentă erupție semnificativă având loc în 2007. Vulcanul este împărțit în două secțiuni primare, secțiunea mai mică, cunoscută sub numele de „Younger Siveluci”, fiind foarte activă în ultimele luni. Vârful Siveluci, care se află la 2.800 de metri, este situat pe vârful „Old Sprout”, înalt de 3.283 de metri.