Un cutremur a avut loc în Indonezia
Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a avut loc miercuri, 5 iunie 2024, în regiunea insulelor Mentawai, Indonezia.
Seismul a avut loc la ora 05:20, ora locală a României.
Cutremurul a avut loc la adâncimea de zece kilometri, conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Panică și în țara vecină. A erupt un vulcan în Filipine, provocând 43 de cutremure vulcanice
Cu o zi în urmă, sute de oameni care locuiesc în apropierea Muntelui Kanlaon din Filipine au primit ordin de evacuare, după ce vulcanul a erupt, trimiţând spre cer o coloană de cenuşă cu o înălţime de cinci kilometri, provocând anularea a zeci de zboruri.
Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine a informat că Muntele Kanlaon a erupt pentru şase minute, provocând un cutremur puternic. Depunerile de cenuşă şi mirosul sulfuros au afectat satele din jurul său. 43 de cutremure vulcanice au fost înregistrate în doar 24 de ore.
#BREAKING 😱😱😱
Earlier today, the #KanlaonVolcano produced its largest #eruption on record.
This was the largest #VolcanicEruption in Kanlaon’s history in the #Philippines. There were signs for a year that the #Volcano was building up.— kiran joshi (100% Follow Back) (@kiranjoshi235) June 4, 2024
Peste 60 de zboruri a trei operatori interni au fost anulate. Au fost afectați peste 5.000 de pasageri. Nivelul de alertă la vulcan a fost ridicat la 2 din 5. Drept urmare, autoritățile filipineze au impus evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor de pe o rază de trei kilometri de la vulcan.
„Mergeţi la centrul vostru de evacuare, fiţi vigilenţi şi pregătiţi lucruri importante, precum apă şi hrană”, le-a zis Jose Chubasco Cardenas, primarul din Canlaon City, provinvia Negros Oriental.
Muntele Kanlaon este unul dintre cei 24 de vulcani cu activitate seismică din Filipine. Este situat pe Negros, cea de-a patra cea mai populată insulă a arhipelagului filipinez. Se întinde pe două provincii. Se află în cel mai înalt punct al insulei și are o înălţime de 2.465 de metri deasupra nivelului mării.
Filipinele se află într-o zonă seismogenă activă din cauza așa-numitului „Inel de Foc al Pacificului”.
Inelul de Foc este o regiune în formă de potcoavă în jurul marginilor Pacificului, caracterizată prin activitate seismică și vulcanică intensă. Acest inel este locul unde plăcile tectonice ale Pământului interacționează, ducând la formarea și activitatea vulcanilor și la producerea cutremurelor.