European Mediterranean Seismological Centre (EMSC) informează că în cursul zilei de luni, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs în apropierea insulei indoneziene Sulawesi, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, seismul s-a produs la adâncimea de 30 km. Informația a fost confirmată și de Agenţia indoneziană de Geofizică (BMKG), care a a anunţat printr-un mesaj pe Twitter că nu există pericol de producere a unui tsunami.
De menționat este faptul că, tot în cursul zilei de luni, de dimineață, s-a mai produs un seism cu magnitudinea de 5,9 în aceeaşi regiune. Presa locală a prezentat imagini cu oameni ce încercau să se salveze fugind din case şi clădiri.
Amintim faptul că pe data de 10 iulie, un alt cutremur puternic a lovit Indonezia. Mai exact, potrivit anunțului făcut la acel moment de Institutul american de geofizică (USGS), seismul a avut o magnitudine de 6,1 pe scara Richter și s-a produs în largul coastei de est a insulei Celebes din Indonezia.
Indonezia, lovită constant de cutremure puternice
Nici în cazul acestui cutremur nu a fost emisă alertă de tsunami şi nu s-au semnalat pagube până în prezent, relatează AFP, citată de Agerpres.
Spre deosebire de cutremurul de luni, seismul de la începutul lunii iulie s-a produs la 258 de kilometri nord-est de oraşul Manado, situat în nordul insulei, la o adâncime de 68 de kilometri.
Amintim faptul că Indonezia se confruntă în mod constant cu cutremure sau erupţii vulcanice ca urmare a situării sale pe „centura de foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice intră în coliziune.
Totodată, arhipelagul indonezian rămâne marcat de cutremurul din 26 decembrie 2004, cu magnitudinea de 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acesta a provocat un tsunami uriaş şi a ucis 220.000 de persoane în toată regiunea, dintre care aproximativ 170.000 numai în Indonezia. Aceasta a fost una dintre cele mai mari catastrofe naturale înregistrate vreodată.