Cutremur de 6,7 grade pe scara Richter în Pacificul de Sud
În timpul nopții de duminică spre luni, o mișcare seismică cu magnitudinea de 6,7 a avut loc în regiunea izolată a insulei Macquarie din Pacificul de Sud.
Institutul American de Geofizică (USGS) a informat că nu există nicio amenințare de tsunami în urma acestui eveniment, conform AFP.
Seismul, care s-a produs la 16:16 GMT, a avut epicentrul în largul coastei de sud a insulei Macquarie, la o adâncime de 10 kilometri, conform informațiilor furnizate de USGS.
Având o suprafață de 128 de kilometri pătrați, insula Macquarie, care este sub jurisdicția Australiei, se află la aproximativ jumătatea distanței dintre Noua Zeelandă și Antarctica. Ea este situată la 1.500 de kilometri sud-est de insula Tasmania.
Desi nu are rezidenți permanenți, insula găzduiește o stație a Diviziei Antarctice Australiene.
Într-un comunicat, Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific a afirmat că seismul inițial nu a generat „nicio amenințare de tsunami”.
Insula Macquarie se situează în proximitatea unei regiuni vulnerabile cu o intensă activitate seismică, recunoscută sub denumirea de „Cercul de Foc al Pacificului”.
Cutremur și în România
La data de 4 martie 2024, la ora 03:47:51 (ora locală a României), a avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur cu magnitudinea de 2,6. Seismul a avut loc la o adâncime de 101,6 km.
Seismul a avut loc în imediata vecinătate a următoarelor orașe:
- la 50 km nord-vest de Buză
- la 63 km sud-est de Sfântu-Gheorghe
- la 64 km est de Brașov
- la 65 km vest de Focșani
- la 66 km nord-est de Ploiești
- la 96 km nord-est de Târgoviște
În cursul anului trecut, cel mai intens cutremur înregistrat în România a avut o magnitudine de 5,7 și a survenit la data de 14 februarie, în județul Gorj. Seismul de atunci a avut loc la o adâncime de 6,3 kilometri.
Ce să nu faci dacă este cutremur
Locul cel mai sigur în caz de cutremur ar fi sub o grindă, într-un colț solid al ușii, sau sub un birou sau masă care să ofere suficientă rezistență pentru a vă proteja de obiectele mobile care ar putea cădea, cum ar fi:
- lămpi
- tencuieli
- candelabre
Alternativ, puteți alege să vă așezați la podea lângă un perete solid, cu genunchii și coatele sprijinite, având fața în jos.
În această poziție, vă puteți proteja capul și ceafa cu mâinile împreunate. Antebrațele le puteți așeza pe laturile capului pentru adăpostire suplimentară.
Evitați să utilizați scările. Acestea sunt structuri susceptibile la deplasări inegale ale etajelor. Chiar dacă ar rezista, deplasarea pe scări în timpul oscilațiilor seismice prezintă un pericol extrem de mare.