Care sunt efectele unui cutremur de 7,5 magnitudine asupra blocurilor vechi?
În acest videoclip, sunt simulate efectele cutremurelor de diferite magnitudini asupra patru tipuri de structuri arhitecturale din diferite perioade ale istoriei Bucureștiului:
- clădiri interbelice (1935),
- clădiri din perioada comunistă (1980),
- clădiri postdecembriste (1995),
- clădiri corporatiste (2011).
În prima parte a videoclipului, este simulată replicarea cutremurului din 4 martie 1977, care a durat 57 de secunde și a avut o magnitudine de 7,5 pe scara Richter.
Simularea sugerează că, în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977, clădirile interbelice de 10 etaje din anii 1930 s-ar prăbuși rapid, în câteva secunde.
Blocurile construite după revoluția din 1848 ar rezista mai bine unui cutremur
Blocurile comuniste de 11-12 etaje construite în anii 1980 ar suferi avarii severe sau distrugeri parțiale. În schimb, clădirile construite după Revoluție ar rezista bine, suferind doar daune minore.
Autorul supune clădirile recreate digital la simulări de cutremure cu magnitudini variind de la 5 la 8 grade pe scara Richter.
La un cutremur de 5 grade, toate blocurile de apartamente rămân intacte, cu doar daune minore. Totuși, la magnitudinea de 6,7 grade, clădirile interbelice din anii 1930 se prăbușesc.
Blocurile comuniste, construite înainte de Revoluție, rezistă până la cutremure de 7,7 grade, dar vor suferi avarii semnificative în cazul unui seism de 7,4 – 7,5 grade.
În ceea ce privește clădirile construite în anii 1990, imediat după Revoluție, acestea s-ar prăbuși în cazul unui cutremur de magnitudinea celui din Japonia din 1995, care a provocat moartea a peste 6.000 de persoane.
Pe de altă parte, clădirile de birouri moderne, realizate din sticlă și oțel după 2011, ar rezista chiar și la un cutremur de 8 grade pe scara Richter.
Într-un comentariu, autorul a menționat că a locuit în capitala României acum doi ani și a subliniat că blocurile de apartamente mai vechi și cu mai multe etaje prezintă un risc crescut de prăbușire în cazul unui seism major.