Alertă de tsunami în Japonia, după ce a avut loc un cutremur de 7,5 în centrul ţării
Cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter în Japonia! Seismul a avut loc în centrul țării. S-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora 9:10. S-a simţit până în Tokyo. Cutremurul a fost urmat de o replică cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter.
A fost emisă o alertă de tsunami de-a lungul regiunilor de coastă vestice din regiunile nipone Ishikawa, Niigata şi Toyama. Circulaţia trenurilor de mare viteză a fost suspendată, potrivit agenţiei de presă Kyodo. În prezent, se crede că valuri cu o înălţime de până la 5 metri ar putea ajunge la Noto, prefectura Ishikawa.
現地の新幹線の中です。震度6かな?とりあえず駅が崩れるかと思いました。死なないように頑張ります #緊急地震速報 #津波 #新潟 pic.twitter.com/mlxxQrvaks
— Ki1a7 | きら🍀︎🧸♔🐻❄️🏖 (@AliceKi1a7) January 1, 2024
Video: NHK has aired this frightening footage of a building collapsing in Ishikawa during today’s earthquake. It registered as 6+ on the JMA Seismic Intensity Scale. pic.twitter.com/K942Z9tKb4
— Jeffrey J. Hall 🇯🇵🇺🇸 (@mrjeffu) January 1, 2024
Centralele nucleare din Japonia n-au fost puse în pericol
Compania Hokuriku Electric Power a anunțat deja că verifică dacă există nereguli la centralele sale nucleare.
Un purtător de cuvânt al Kansai Electric Power a anunțat deja că nu există anomalii la centralele sale nucleare, dar tot monitorizează atent situaţia.
De ce au loc cutremure în Japonia?
Japonia este situată într-o zonă seismogenă activă datorită poziției sale geografice în cadrul Cercului de Foc al Pacificului. Cercul de Foc al Pacificului este o zonă în care plăcile tectonice se intersectează și interacționează, generând activitate seismică și vulcanică intensă.
Marea Japoniei este formată de subducția plăcii tectonice Pacific sub placa tectonică a Asiei. Acest proces duce la o acumulare semnificativă de energie în zona de subducție, iar eliberarea bruscă a acestei energii cauzează cutremure mari. Cutremurele asociate subducției sunt adesea denumite cutremure subductante.
În plus, Japonia este traversată de mai multe falii active, unde plăcile tectonice alunecă una pe lângă alta. Acest alunecare poate duce la cutremure de-a lungul acestor falii. De asemenea, Japonia are un sistem vulcanic activ, contribuind la activitatea seismică.
Guvernul de la Tokyo a implementat măsuri extinse de pregătire și construcție rezistentă la cutremure pentru a face față amenințării seismice constante. Aceste măsuri includ norme de construcție stricte, sisteme avansate de avertizare timpurie pentru cutremure și pregătirea populației pentru situații de urgență.