Cutremur de 8,1 grade în România. Scenariul care dă fiori românilor

cutremur

SURSA FOTO: pixabay.com

România nu este scutită de cutremure. Unele dintre ele pot fi devastatoare, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care trage un semnal de alarmă cu privire la seismele din România. Instituția spune că cel mai puternic seism care poate avea loc la noi în țară este de 8 grade pe scara Richter. Din păcate, însă, nu suntem pregătiți pentru un astfel de cutremur.

Un cutremur de 8 grade pe scara Richter va afecta grav România

Cutremurul este un fenomen natural inevitabil, iar România, cu o activitate seismică semnificativă, nu face excepție.

Un recent document oficial al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sugerează că România se confruntă cu riscuri semnificative în cazul unui cutremur major.

IGSU spune că cel mai puternic cutremur care poate avea loc la noi în țară are o magnitudine estimată de 8,1 grade.

Această intensitate ar putea genera efecte devastatoare, resimțite nu doar în zona epicentrală, cum ar fi județele Vrancea și Buzău, ci și la distanțe de până la 300 km.

Seismologii estimează că un cutremur de această magnitudine ar elibera o energie echivalentă cu 1.200 de bombe nucleare, similar cu cele folosite la Hiroshima, sau 15 milioane de tone de TNT.

România se află în zona de intersecție a Plăcii Est-Europene și a subplăcilor Moesică și Intra-Alpină, ceea ce contribuie la intensificarea seismică a regiunii.

Un aspect îngrijorător este că, în ciuda potențialelor daune, infrastructura de răspuns la dezastre nu este pregătită pentru a face față unui cutremur de asemenea magnitudine.

IGSU a realizat un studiu în care se arată că peste 350.000 de clădiri ar fi grav afectate, iar peste 45.000 de persoane ar putea suferi răni severe sau ar putea deceda.

SURSA FOTO: Dreamstime

România nu este pregătită pentru un cutremur de o astfel de magnitudine

Un raport al Curții de Conturi din ianuarie 2022 subliniază că instituțiile statului nu dispun de resursele necesare pentru a răspunde eficient unui cutremur major.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a afirmat că este esențial ca cetățenii să fie informați despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le ia.

Acesta recomandă descărcarea aplicației DSU, care oferă informații despre cum să ne pregătim, și accesarea site-ului www.fiipregatit.ro pentru sfaturi practice.

Arafat a menționat că, de-a lungul anilor, pregătirea pentru cutremure a fost consolidată în România, iar pompierii efectuează exerciții regulate.

Totuși, el a subliniat că nu se pot face predicții precise în legătură cu apariția unui cutremur.

„Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a spus şeful DSU după un recent cutremur din zona Arad.

SURSA FOTO: captură Facebook

Perspectivele seismologice

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a menționat că, deși nu trebuie să ne așteptăm la un cutremur devastator până în 2040, acesta ar putea să apară mai devreme decât ne așteptăm.

El a identificat zonele din București care ar putea fi cele mai vulnerabile, precum Cartierul Pantelimon și zona între Piața Romană și Unirii, în timp ce cartierele cu construcții mai solide, cum ar fi Militari și Drumul Taberei, ar fi mai puțin expuse.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, spunea Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate la România TV.