A fost cel mai puternic cutremur înregistrat oficial în istorie!
Este vorba despre seismul devastator care a avut loc în Chile în anul 1960 şi despre care specialiştii estimează că a avut o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.
Cutremurul a avut loc pe 22 mai 1960, la ora locală 15:11, seismul fiind unul extrem de lung, totul durând în jur de 10 minute.
Epicentrul acestui cutremur a fost în apropiere de Lumaco, la aproximativ 570 de kilometri la sud de Santiago, orașul Valdivia fiind cel mai afectat de dezastrul natural. Mişcarea telurică a provocat tsunamiuri care au afectat grav coasta chiliană, cu valuri de până la 25 de metri înălţime.
Tsunamiul principal a traversat Oceanul Pacific și a devastat Hilo, în Hawaii, unde au fost înregistrate valuri de aproape 11 metri, la peste 10.000 de kilometri de epicentrul cutremurului, potrivit Wikipedia.
Replicile cutremurului din 22 mai au ţinut până la începutul lunii iunie, având magnitudini ce au depăşit şi 7,5 grade.
Cutremur, tsunami şi, două zile mai târziu, o puternică erupţie vulcanică
Cutremurul din Valdivia a afectat peste 400.000 de kilometri pătrați din teritoriul chilian, între Talca și insula Chiloé. Satele de coastă, precum Toltén, au fost puternic lovite.
Aproximativ jumătate din casele și clădirile din Valvidia au fost făcute una cu pământul.
La Corral, principalul port din Valdivia, nivelul apei a crescut cu 4 m înainte de a începe să se retragă. La puţin peste o oră de la cutremur, un val de 8 m a lovit coasta chiliană, în principal între Concepción și Chiloé. Un alt val de 10 m a fost raportat zece minute mai târziu.
Sute de persoane au fost deja raportate ca fiind moarte în momentul în care tsunamiul a lovit. O navă, Canelo, pornind de la gura de vărsare a râului Valdivia, s-a scufundat după ce a fost deplasată 1,5 km înainte și înapoi în râu; în 2005, catargul său era încă vizibil de pe drumul spre Niebla.
Datele privind dezastrul nu sunt foarte clare, însă se estimează că au murit aproximativ 6.000 de persoane, iar alte 2 milioane şi-au pierdut casele, din cauza tsunamiului.
Asta nu a fost tot: la două zile după cutremurul devastator din 22 mai, a erupt şi vulcanul Cordón Caulle, care fusese inactiv în ultimele patru decenii. Din fericire, zona din apropierea vulcanului nu era prea des populată şi, ca urmare a evacuărilor de după cutremur, nu au fost înregistrate victime din cauza acestei erupţii, care a durat 59 de zile.