De luni dimineață, odată cu publicarea de către jurnalistul Dan Andronic a primului articol în Evenimentul Zilei, primarul general Nicușor Dan și ocupanții de la Palatul Victoria au început să se preocupe de situația din București în caz de cutremur major.

„Ceva se mișcă! Nu pământul, ci autoritățile locale și centrale. După informațiile publicate de Evenimentul Zilei și la presiunea mass-media în general, Primăria Capitalei a inițiat câteva acțiuni de punere în siguranță a Bucureștiului, în caz de cutremur.

Se consolidează un bloc – anunță primarul general Nicușor Dan pe Facebook. Nu e rău. Mai sunt doar 700 de blocuri în prima urgență. Dacă consolidăm unul pe zi, vom fi în regulă peste vreo 3 ani. Totul într-o realitate virtuală, hiper optimistă…”, a arătat Dan Andronic pe evz.ro.

522 de clădiri școlare din București prezintă vulnerabilități

Dan Andronic a arătat că un capitol distinct abordat în analiza referitoare la riscul seismic din București este alocat unităților școlare.

„Dincolo de principala lor utilitate – actul didactic – clădirile școlilor sunt incluse în infrastructura critică utilizată în situații de urgență, ca variantă de adăpost. Numai că, în realitate, cele 522 de clădiri școlare din București prezintă la rândul lor vulnerabilități semnificative în cazul unui cutremur major”, a punctat jurnalistul.

Redăm integral sinteza realizată de specialiști despre situația unităților școlare din București, în caz de cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter.

Sinteza despre situația unităților școlare din București

”Sectorul Educației:

Analiza s-a concentrat pe un număr total de 522 de clădiri școlare din București, care găzduiesc săli de clasă sau laboratoare și pentru care baza de date SIIIR a oferit informații referitoare la sistemul structural.

Peste 100.000 de elevi învață în școli construite înainte de 1977, care nu au fost consolidate până acum. Din numărul total de 522 de clădiri școlare analizate, 48% sunt preconizate să prezinte avarii moderate sau extinse în primul scenariu, în cel de-al doilea scenariu, 70% dintre școli ar putea avea avarii moderate sau extinse.

Rezultatele arată că aproximativ 145 de clădiri școlare din București au structuri de zidărie, despre care se știe că sunt foarte vulnerabile la cutremure. Dintre acestea, 69% sunt preconizate a avea avarii moderate, iar 31% avarii extinse, în cazul primului scenariu. În scenariul 2, procentul clădirilor cu avarii extinse crește până la 52%, iar ponderea celor cu avarii moderate scade la 48%.

Să se verifice școlile în care sunt trimiși copiii

În cazul unor avarii extinse și moderate, există potențial de decese și de răniri dacă respectivele clădiri sunt ocupate, iar aceste clădiri vor contribui semnificativ la costurile de reconstrucție post-seism.

Această evaluare a luat în considerare, de asemenea, o abordare relevantă pentru prioritizarea măsurile de consolidare”. (Sursa: Raport Banca Mondiala despre risc seismic in București, livrat Primăriei Capitalei în aprilie 2021)

Este o realitate cruntă despre care primarul general Nicușor Dan știe de 657 de zile de când i s-a livrat raportul. Pare să nu priceapă că este vorba despre copii noștri. Despre „peste 100.000 de copii”, conform Raportului Băncii Mondiale.

„Săptămâna viitoare este vacanță. Este o bună ocazie ca inspectorii de stat în construcții, ISU, ingineri de la primărie sau orice părinte responsabil care lucrează în administrația publică să iasă în teren și să verifice școlile în care ne trimitem copiii”, a punctat Dan Andronic.