Este stare de tensiune maximă în Rusia, după moartea a zeci de soldaţi, într-un atac ucrainean cu rachetă, în Doneţk. Politicieni ruşi cer tragerea la răspundere a comandanților ruși, pe care îi consideră răspunzători pentru cele întâmplate.
Politicieni ruşi s-au înfuriat maxim și susțin că este necesară tragerea la răsundere a unor comandanţi militari, pentru moartea a zeci de soldaţi, într-un atac ucrainean cu rachetă, în Doneţk. Unii parlamentari au pus sub semnul întrebării motivele pentru care trupele erau concentrate într-o clădire neprotejată, aproape de linia de front, unde este probabil să fi fost depozitată şi muniţie.
Agenţia de presă TASS a citat o sursă a poliţiei locale din această regiune ucraineană ocupată de Rusia, potrivit căreia soldaţii care şi-au folosit telefoanele mobile au divulgat, oarecum, locul cazărmii.
Acest lucru a cauzat furie în rândul bloggerilor militari ruşi, foarte activi online, mulţi dintre ei pro-război, care au criticat dur autorităţile şi comandamentul militar al Rusiei.
Zeci de soldați ruși au murit într-una dintre cele mai ucigătoare lovituri din război
Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepsirea comandanților pe care i-au acuzat că au ignorat pericolele, iar furia a crescut din cauza uciderii a zeci de soldați ruși într-una dintre cele mai ucigătoare lovituri din războiul din Ucraina, scrie Reuters.
Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou într-o explozie care a distrus o cazarmă temporară într-un colegiu profesional din Makiivka, orașul geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.
Criticii ruși au declarat că soldații erau cazați alături de un depozit de muniție, despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost lovit de patru rachete trase de lansatoare HIMARS.
Bilanțul victimelor rusești din Makiivka este de ordinul sutelor
Atacul din ajunul Anului Nou asupra Makiivka a avut loc în timp ce Rusia lansa ceea ce a devenit valuri nocturne de atacuri cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.
Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit luni părți controlate de Ucraina din regiunea Donețk, lovind satul Yakovlivka, orașul Kramatorsk și distrugând un patinoar din orașul Druzhkivka.
Ucraina a declarat că bilanțul victimelor rusești din Makiivka este de ordinul sutelor, iar oficialii pro-ruși au calificat acest lucru drept o exagerare.
Bloggerii militari ruși au analizat amploarea distrugerilor
Bloggerii militari ruși au declarat că amploarea distrugerilor a fost rezultatul depozitării muniției în aceeași clădire cu o cazarmă, în ciuda faptului că comandanții știau că se află în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.
Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși, a declarat că sute de persoane au fost ucise sau rănite. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar de acolo era necamuflat, a spus el.
„Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Cui i-a venit ideea de a plasa personalul în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, chiar lovește artileria, vor fi mulți răniți sau morți?”, a scris el. Comandanților „nu le pasă deloc”, a spus el.
10 echipamente militare ucrainene au fost distruse
Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski nu a vorbit despre atacul de la Makiivka în discursul său de noapte de luni.
Însă Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat atacul de la Makiivka ca fiind „o lovitură asupra forțelor și echipamentelor militare rusești”. Acesta nu a menționat victime, dar a precizat că 10 echipamente militare au fost distruse.
Răspundere penală pentru oficialii considerați răspunzători de dezastru
Furia din Rusia s-a extins la parlamentari. Grigori Karasin, membru al Senatului rus și fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei și a susținătorilor săi din NATO, ci și „o analiză internă exigentă”.
Serghei Mironov, fost președinte al Senatului, camera superioară a Rusiei, a cerut răspundere penală pentru oficialii care au „permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată” și pentru „toate autoritățile superioare care nu au asigurat un nivel adecvat de securitate”.
Imagini neverificate postate online cu urmările exploziei de la cazarma rusă din Makiivka au arătat o clădire imensă redusă la moloz fumegând.
Unii dintre morți proveneau din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii pentru presa rusă, îndemnând rudele îngrijorate să contacteze centrele de recrutare pentru informații.