Un cutremur s-a produs în această după amiază în Italia, în apropiere de Perugia. Sunt rapoarte că localnicii au ieșit speriați în stradă atunci când au simțit seismul, dar din fericire nu există semne că s-ar fi produs pagube.
Cutremur în această după-amiază în Italia
Un cutremur puternic a zguduit joi după-amiază, în jurul orei locale 16:05 (17:05 ora României), o regiune din centrul Italiei, în apropiere de orașul Perugia.
Potrivit unui raport inițial al Centrului Seismologic European Mediteranean a anunțat că a fost un cutremur cu magnitudinea 5, dar autoritățile italiene l-au evaluat la 4,4 și au precizat că epicentrul a fost în orașul Umbertide, la nord-est de Perugia.
Localnicii s-au grăbit să iasă în stradă după ce cutremurul a fost resimțit, a declarat Luca Carizia, primarul din Umbertide, pentru agenția italiană de știri ANSA.
Clădirile, inclusiv școlile și spitalele, au fost verificate pentru a vedea dacă au fost afectate, dar nu au existat rapoarte inițiale privind urgențe, a adăugat el.
OMS: Cutremurul din februarie a traumatizat Turcia
Pe de altă parte, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cutremurul care a lovit Turcia pe 6 februarie, „cea mai mare catastrofă naturală într-un secol în Europa”, a lăsat o ţară traumatizată.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 – urmat de un altul câteva ore mai târziu de 7,6 – a ucis aproape 46.000 de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) şi a făcut 105.000 de răniţi în Turcia, potrivit unor bilanţuri fără îndoială incomplete. De asemenea, a distrus sau condamnat 214.000 de clădiri – uneori înalte de peste 12 etaje – în 11 din cele 81 de provincii ale ţării.
În plus, aproape 6.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria.
Autorităţile estimează că 14 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, o şesime din populaţia turcă. Dintre aceştia, 3,3 milioane au fost nevoiţi să părăsească zonele sinistrate, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc în prezent în corturi sau în containere.
Peste 13.000 de replici au fost înregistrate într-o lună şi acest sol care a continuat să se cutremure sâmbătă întreţine panica în ţară, situată pe una dintre cele mai active zone seismice din lume.
Cutremurul devastator şi replicile sale au provocat pagube în valoare de peste 34 de miliarde de dolari, 4% din PIB-ul Turciei, a estimat Banca Mondială pe 27 februarie. Această estimare nu ţine cont de costurile de reconstrucţie, „potenţial de două ori mai mari”, potrivit acesteia, şi nici de consecinţele asupra creşterii viitoare a Turciei.