Cutremur devastator în Japonia
Guvernul japonez estimează că pagubele produse de cutremurul devastator din 1 ianuarie, care a provocat moartea a peste 230 de persoane, se vor situa între 6,9 și 16,2 miliarde de euro. Această evaluare se concentrează asupra daunelor la nivelul:
- clădirilor și infrastructurii
- drumuri
- aeroporturi și rețele
Pagubele se referă la cele din provincia Ishikawa, Toyama și Niigata. Dintre toate, provincia Ishikawa a fost cea mai afectată de seismul de la începutul anului.
Pagubele sunt mai mici decât cele din 2011
Raportul, prezentat în cadrul unui consiliu ministerial joi, arată că cifrele se află încă într-un interval larg. Un responsabil guvernamentale a declarat că evaluarea pagubelor este în desfășurare.
Estimarea oficială a guvernului depășește calculele inițiale ale sectorului privat, stabilite la începutul lunii ianuarie. Potrivit guvernului nipon, pagubele s-ar situa între 1.100 și 2.600 de miliarde de yeni.
Cu toate acestea, suma estimată este semnificativ mai mică în comparație cu pagubele provocate de cutremurul și tsunamiul din 2011 din nord-estul Japoniei. Pagubele de atunci au fost estimate la 16,9 trilioane de yeni. Este echivalentul, la acea vreme, a 147 miliarde de euro.
Raportul nu ia în considerare încă:
- perturbările în activitatea economică
- nici costurile accidentului nuclear de la Fukushima, produs în urma tsunamiului din 2011
Aceste costuri, incluzând decontaminarea mediului, dezafectarea centralei electrice pe termen lung și compensațiile pentru evacuați, ar putea ajunge la câteva sute de miliarde de euro.
În plus față de estimările financiare, guvernul japonez a implementat măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de trai pentru persoanele evacuate, reconstruirea zonelor afectate și revigorarea turismului regional.
Japonia, recunoscută pentru frecvența cutremurelor
Japonia, aflată pe „Cercul de Foc” al Pacificului, este recunoscută pentru frecvența cutremurelor. Construcțiile moderne din țară sunt proiectate pentru a rezista la seisme puternice.
Multe structuri mai vechi, în special în zonele rurale precum Peninsula Noto, în prefectura Ishikawa, au fost vulnerabile la evenimentul seismic de la începutul anului.
Guvernul de la Tokyo a demarat lucrările pentru construirea a 115 locuințe improvizate în patru locații din orașele Wajima și Suzu, două dintre localitățile grav afectate de seism. Se estimează că acestea vor fi complet finalizate în termen de o lună.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a solicitat Guvernului de la Tokyo să întreprindă măsuri rapide pentru a permite oamenilor să se mute în locuințele de urgență cât mai curând posibil. A cerut, de asemenea, ca spații de cazare suplimentare, cum ar fi hotelurile, să fie puse la dispoziție pentru persoanele care locuiesc în adăposturile temporare.