Sectorul imobiliar se află într-una dintre cele mai incerte perioade. O analiză realizată de Bloomberg indică că proprietarii europeni se pregătesc pentru ce este mai rău.
Proprietarii europeni se pregătesc pentru un nou val de suferință. Aceasta e concluzia desprinsă de jurnaliștii de la Bloomberg, care prezintă situația critică din sectorul imobiliar.
„Deja afectaţi puternic de creşterea costurilor de finanţare şi scăderea valorizărilor, proprietarii europeni se pregătesc pentru un nou val de suferinţă. Companiile din sectorul imobiliar au obligaţiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026, în timp ce băncile îşi reduc expunerea la industrie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară, scrie Bloomberg.
Prăbuşire a valorilor birourilor din Londra până în Berlin
Jurnaliștii notează că unele firme riscă să fie retrogradate la statutul junk, pentru acestea costurile de finanţare urmând să crească şi mai mult.
Printre probleme se numără o prăbuşire a valorilor birourilor din Londra până în Berlin, sectorul proprietăţii devenind astfel cel mai puţin popular în rândul managerilor de fonduri pentru a treia lună consecutiv, relevă un sondaj realizat de Bank of America Corp.
Copleşiţi de datorii, mulţi proprietari vor fi nevoiţi să recurgă la vânzări de active, reduceri de dividende şi emisiuni de drepturi în încercarea de a poziţiona firmele pentru un viitor mai turbulent.
Nesiguranţa îi face precauți pe managerii de active
Pieţele imobiliare sunt aproape îngheţate, în condiţiile în care cumpărărorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul creşterii dobânzilor şi plecării chiriaşilor.
Situaţia s-ar putea agrava, cu valorile segmentului imobiliar comercial putând scădea cu până la 40%, avertizează Aaron Guy, analist în cadrul Citigroup.
Nesiguranţa îi face pe managerii de active precauţi.
„Stăm departe de sector. Estimăm că există în continuare riscuri care vor sta în calea unei performanţe solide a acţiunilor companiilor imobiliare şi dezvoltatorilor europeni în lunile următoare“, arată Lucas Maruri, fund manager la MAPFRE Asset Management.
Riscurile cu care se confruntă sectorul imobiliar european
În cadrul unui raport recent privitor la impactul scumpirii creditului asupra stabilităţii pieţelor, Banca Centrală Europeană subliniază de asemenea riscurile cu care se confruntă sectorul imobiliar european.
Preţurile locuinţelor s-au temperat considerabil într-o perioadă relativ scurtă de timp şi ar putea scădea în continuare puternic în cazul în care scumpirea creditelor ipotecare va continua să reducă cererea. În acelaşi timp, pieţele imobiliare comerciale rămân pe scădere din cauza condiţiilor mai dure de finanţare, perspectivei economice nesigure şi unei cereri postpandemice mai fragile.
Această corecţie ar putea testa rezilienţa fondurilor de investiţii, se arată în raportul BCE.
„Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative“, se mai arată în raportul respectiv.