Cutremur devastator în Myanmar

Numărul victimelor cutremurului din Myanmar continuă să crească, bilanțul depășind 1.700 de morți și peste 3.500 de răniți. Cifrele raportate vizează exclusiv regiunea Mandalay, situată în centrul țării și aproape de epicentrul seismului.

Junta militară a anunțat, de asemenea, că peste 139 de persoane sunt date dispărute în această regiune.

Cel puțin 14 replici înregistrate

De la cutremurul principal cu magnitudinea 7,7 produs vineri, Myanmar a fost lovit de cel puțin 14 replici, potrivit unei hărți interactive a United States Geological Survey (USGS).

Majoritatea replicilor, care au avut loc pe parcursul mai multor ore, au avut magnitudini cuprinse între 3 și 5. Cea mai puternică, de magnitudine 6,7, s-a produs la doar 10 minute după seismul inițial.

Două dintre replici – una de 4,9 și alta de 6,7 – s-au înregistrat la aproximativ 32 de kilometri de Mandalay, al doilea cel mai mare oraș din Myanmar, unde s-au raportat pagube semnificative. Alte replici s-au răspândit spre nord și sud de epicentrul cutremurului principal, formând o linie seismică distinctă.

Cauzele cutremurului din Myanmar și Thailanda

Cutremurul de vineri, cu magnitudinea 7,7 și o adâncime de doar 10 kilometri, a lovit centrul Myanmarului la ora locală 12:50 (8:20, ora României). La doar 12 minute distanță, o replică de 6,4 magnitudine s-a produs la aceeași adâncime. Seismul a fost resimțit puternic și în țările vecine, inclusiv în capitala Thailandei, Bangkok.

Adâncimea mică a acestui cutremur puternic a amplificat distrugerile, ducând la prăbușirea sau avarierea mai multor clădiri și drumuri. Bilanțul victimelor este în continuă creștere, cu decese raportate atât în Myanmar, cât și în Thailanda.

Profesorul Bill McGuire, expert în evenimente geofizice la University College London, a avertizat că infrastructura locală este probabil insuficient de solidă pentru a rezista unui cutremur de această magnitudine. El estimează că numărul victimelor va crește semnificativ pe măsură ce se clarifică amploarea dezastrului.

Cutremurele apar atunci când plăcile tectonice ale scoarței terestre se ciocnesc. Potrivit USGS, cutremurul din Myanmar a fost cauzat de o „falie de alunecare” între plăcile tectonice India și Eurasia.

„Cutremurul a avut loc pe falia Sagaing, care delimitează placa indiană la vest și placa eurasiatică la est. Placa indiană se deplasează spre nord față de placa eurasiatică”, explică McGuire.

Regiunea a fost afectată de mai multe cutremure similare în trecut. Din 1900, pe o rază de 250 km de la actualul epicentru, s-au produs cel puțin șase cutremure cu magnitudinea 7 sau mai mare, conform datelor USGS.

Ce reprezintă magnitudinea de moment a unui cutremur

Deși mulți sunt familiarizați cu scara Richter pentru măsurarea cutremurelor, standardul actual utilizat de USGS este scara magnitudinii de moment.

„Scara Richter este o scară veche dezvoltată pentru California. Este bună doar pentru cutremurele mai mici, dar nu este foarte bună pentru diferenţierea dimensiunilor şocurilor mai mari”, a explicat McGuire.

Potrivit USGS, magnitudinea de moment este calculată pe baza rezistenței rocii din zona de alunecare, a suprafeței faliei afectate și a distanței de deplasare a acesteia.

„Astfel, un material stâncos mai puternic, o suprafaţă mai mare sau o mişcare mai mare în timpul unui cutremur vor contribui toate la producerea unei magnitudini mai mari”, arată USGS.

La fel ca scara Richter, scara magnitudinii de moment este logaritmică, ceea ce înseamnă că o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde unei intensități a zguduirii de 10 ori mai mare. (Fiind bazată pe un logaritm, asemenea scării Richter, aceasta reprezintă o valoare matematică, motiv pentru care nu este corect să se spună că un cutremur are „grade” – n.r.)

„Acesta este un cutremur major după orice standard, iar impactul său este cu mult mai grav din cauza faptului că a fost la adâncime mică – doar aproximativ 10 km. Dacă ar fi fost la 100 km adâncime, impactul ar fi fost mult mai mic, astfel încât adâncimea, precum şi dimensiunea, sunt esenţiale”, a explicat McGuire. Dar, a adăugat el, măsurătorile variază în funcţie de locaţiile reţelelor seismice utilizate.

Conform Centrului pentru Rețelele Seismologice din China, cutremurul din Myanmar a avut o magnitudine de 7,9, iar undele seismice au fost resimțite în provincia Yunnan, situată în sud-vestul Chinei.