Sute de persoane dintr-o regiune din nord-vestul SUA au spus că, în cursul serii de duminică, 5 martie, au simțit că este cutremur. Unii au declarat chiar că au auzit tunete neobișnuit de puternice și că au simțit cum casele lor se zgâlțâie. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern afirmă că, deși sunt convinși că nu a fost vorba de un seism, nu sunt foarte siguri ce anume a provocat acest lucru.
Ei susțin că au înregistrat o „secvență de semnale interesante” la stația seismică din Lake County, informează CBS News. Spaima americanilor din suburbiile Lake și McHenry a fost cu atât mai mare cu cât respectivul eveniment seismic, despre care experții seismologi nu s-au pronunțat, a avut loc la o lună de la cutremurul care a lovit Turcia și Siria, pe în 6 februarie. Conform OMS, a fost cea mai mare catastrofă naturală într-un secol, în Europa.
Cutremurul din Turcia, cu magnitudinea 7,8, urmat de un altul câteva ore mai târziu de 7,6, a ucis aproape 46.000 de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) şi a făcut 105.000 de răniţi în Turcia, potrivit unor bilanţuri incomplete.
Ce au vrut să afle seismologii
Nu cu mult timp în urmă, seismologii s-au gândit că ar putea să prezică unele cutremure cu zile sau chiar cu ore înainte ca acestea să aibă loc. Primele speranțe au apărut la Parkfield, California, unde mai multe cutremure au zguduit o parte din falia San Andreas la fiecare 22 de ani. Fiecare dintre aceste cutremure a urmat unui seism mai mic, la nord. „În 1966, predicția unui cutremur părea că tot mai realizabilă”, spune Ross Stein, unul dintre cercetătorii care au dezvoltat teoria schimbării forțelor după cutremur. Înainte de următorul cutremur anticipat, geologii au conectat zona cu sute de seismometre – sperând să găsească un precursor care ar putea fi folosit pentru a prognoza cutremurele viitoare.
Cercetătorii nu au observat niciun semn de avertizare
Când a avut loc următorul cutremur, cercetătorii nu au observat niciun semn de avertizare.„În ciuda tuturor tipurilor de dovezi uimitoare și promițătoare, nu am făcut niciun progres în ceea ce privește prezicerea efectivă a cutremurelor”, spune Stein. Chiar dacă geoștiința nu poate prezice cutremure cu precizie, mulți cercetători afirmă că este posibil ca pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de aceste dezastre naturale să fie prevenite.