Revin cutremurele și în zona seismică Vrancea?!

Un nou cutremur în zona seismică Vrancea! Ce magnitudine a avut seismul de vineri, 3 martie

După ce România a fost zguduită în ultima perioadă de sute de seisme în județul Gorj, cel mai puternic cu magnitudinea de 5,7 grade, iată că reîncepe activitatea seismică și în Vrancea.

Cutremurul care a fost raportat vineri, 3 martie, de către Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), s-a înregistrat la ora 12:34.

Seismul s-a produs în județul Buzău, zona seismică Vrancea și a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 120 de kilometri.

Sursă: infp.ro

Cutremurul de vineri s-a produs în apropierea următoarelor oraşe, potrivit INCDFP:

  • 77 km est de Braşov,
  • 80 km nord-est de Ploieşti,
  • 114 km vest de Brăila,
  • 115 km vest de Galaţi,
  • 115 km sud de Bacău,
  • 129 km nord de Bucureşti.

Potrivit datelor specialiștilor, un singur alt cutremur a mai avut loc în zona seismică Vrancea de la începutul lunii martie, respectiv pe 1 martie, la ora 13:15, seismul acela având o magnitudine de 2,9 grade, la o adâncime de 103 km.

A fost panică în luna februarie în județul Gorj

Ȋn schimb, din data de 13 februarie, zona Olteniei a fost extrem de activă din punct de vedere seismic.

Primul cutremur important a avut loc la acea dată în județul Gorj, având o magnitudine de 5,2 grade, la o adâncime de 16 km. A doua zi, a avut loc un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 6,3 kilometri. Au urmat apoi sute de replici, cea mai recent fiind chiar ieri, pe 2 martie – un seism de 2,3 grade, la ora 11:55.

Zona din Oltenia în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare.

Imediat după cele două cutremure de pe 13 și 14 februarie, specialiștii INCDFP au transmis că activitatea seismică din judeţul Gorj va fi în continuare intensă, dar se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal şi va continua timp de aproximativ o lună.

În decurs de numai zece zile, au fost localizate 960 de evenimente seismice în această zonă.