Cutremur după cutremur în România! Anunțul venit de la INFP chiar astăzi, 22 iunie

Sursă: Dreamstime

Val de cutremure în România! Două seisme au avut loc joi, 22 iunie. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis ce intensitate au avut și în ce zonă s-au produs. 

Joi, 22 iunie, au avut loc două cutremure în România. Sesismele s-au produs dimineața, la ora 9, respectiv ora 11. Iată ce intensitate au avut și în ce zonă s-au produs.

Val de cutremure în România

În ziua de 22 Iunie 2023 la ora 09:12:18 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea de 2 grade la adâncimea de 15.9km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Targu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69km S de Hunedoara, 83km S de Deva, 94km E de Resita.

Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora 11:20:16 (ora locală a României), în OLTENIA, GORJ, având cu magnitudinea de 2.1 grade, la adâncimea de 13.8km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Targu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69km S de Hunedoara, 83km S de Deva, 94km E de Resita, transmite INCDFP.

Cutremur în Marea Neagră

În dimineața zilei de joi, 22 iunie, a avut loc un cutremur semnificativ în Marea Neagră, mai exact în apropierea peninsulei Crimeea. Seismul a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter și s-a produs la 93 de kilometri sud-vest de Sevastopol, la o adâncime de 10 kilometri.

Potrivit Institutului de Fizică a Pământului (INFP), cutremurul a fost înregistrat la ora 05:42:29, ora locală a României.

„În ziua de 22 Iunie 2023 la ora 05:42:29 (ora locală a României) s-a produs în BLACK SEA un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.0, la adâncimea de 10.0km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 93km SV de Sevastopol.”, transmite INFP

Urmează un cutremur major în România?

Seismologul Mihai Diaconescu a explicat că cutremurele sunt inevitabile, iar recentele cutremure din Turcia au afectat plăcile litosferice, provocând un lanț de cutremure în zona Mării Mediterane. Cu toate acestea, seismologul a exclus posibilitatea ca cutremurele din Turcia să influențeze zona Vrancea din România.

Pe de altă parte, el a avertizat că în zona Vrancea este posibil să apară oricând un cutremur major, deoarece au trecut zeci de ani de la ultimul cutremur cu magnitudine peste 7. Conform studiilor sale, un cutremur mare se produce la intervale de aproximativ 30-40 de ani în această zonă și că nu s-au înregistrat cutremure cu magnitudine peste 7 de peste 30 de ani.