Încă două cutremure s-au produs recent în Brașov

Dintre cele două cutremure, primul seism, cu magnitudinea 2,7, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în județul Brașov. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, evenimentul s-a înregistrat la ora 00:14 și s-a desfășurat la o adâncime de 63,7 kilometri.

Cutremurul s-a înregistrat în apropierea orașelor Brașov (37 km), Sfântu Gheorghe (43 km), Ploiești (64 km), Buzău (73 km), Târgoviște (82 km) și Focșani (89 km).

Un al doilea seism a avut loc sâmbătă dimineață, la ora 06:48:03, în Oltenia, județul Gorj. Acesta a avut o magnitudine de 2.2 și s-a produs la o adâncime de 11.1 km.

Acest cutremur a fost localizat la 21 km NV de Târgu Jiu, 66 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 66 km S de Hunedoara, 81 km S de Deva și 92 km E de Reșița.

Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) a anunțat că vineri, 12 iulie 2024, la ora 20:39:20 (ora locală a României), s-a înregistrat un cutremur slab cu magnitudinea ml 4.0. Seismul a avut loc în regiunea Dobrogea, în județul Tulcea, la o adâncime de 30.0 km.

cutremur, seism
SURSA FOTO: Unsplash

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Izmail, la 52 km sud-est, și Tulcea, la 46 km est.

Cum trebuie să procedezi în caz de cutremur? Recomandările ISU

    • Păstrați-vă calmul: Evitați panica și încercați să-i liniștiți și pe ceilalți. Aveți grijă de copii, persoane în vârstă și femei. Ignorați zgomotele din jur.
    • Evitați să părăsiți încăperea: Faza inițială a unui cutremur durează puțin, iar mișcarea puternică poate să vă surprindă în momente de panică, mai ales pe scări sau în holuri, ceea ce poate duce la accidente.
    • Atenție la scări: Acestea sunt vulnerabile în timpul seismelor. Deși poate părea mai sigur să ieșiți, riscurile exterioare, precum căderea obiectelor sau a molozului, sunt mari.
    • Rămâneți în interior: Feriți-vă de feronerie și rămâneți sub o grindă sau lângă un birou robust pentru a vă proteja de obiectele care ar putea cădea. Dacă nu aveți alte opțiuni, așezați-vă pe podea, lângă un perete solid, cu fața în jos și protejându-vă capul.
    • Închideți sursele de foc: Dacă este posibil, stingeți flăcările rapid, dar doar după ce s-a terminat mișcarea.
    • Nu fugiți afară: Evitați să săriți pe feronerie sau să alergați pe scări. Deschideți ușa spre exterior pentru a preveni blocarea.
    • Distanțați-vă de clădiri: Dacă sunteți afară, mergeți departe de clădiri și feriți-vă de obiecte care ar putea cădea.
    • Acordați primul ajutor: Ajutați persoanele rănite, dacă este cazul.
    • Protejați-vă: În cazul căderii obiectelor, asigurați-vă că vă protejați capul și membrele. Apoi, alertați vecinii și echipele de salvare.