La scurt timp după ce a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter în Arad, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că ne-am putea confrunta cu replici ale seismului respectiv. Iată la ce trebuie să ne așteptăm.
INFP, despre cutremurul de 4,9 grade din Arad
Constantin Ionescu, directorul general al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a recunoscut că seismul care a avut loc, luni seară, în Arad este puternic, semnificativ pentru zona respectivă, existând posibilitatea să apară replici.
„Depinde de zona în care se produce și la ce adâncime are loc epicentrul. Dacă un cutremur se produce la un km adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube.
Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă. Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă.
Este posibil (să apară replici). Am văzut că a apărut la o oră și ceva de la primul cutremur. Acum nu știm exact cum va fi evoluția acolo, în zona respectivă.
Zona este cunoscută din punct de vedere seismic. Epicentrele din zona Banatului migrează în funcție de tensiunile care se acumulează în faliile de suprafață”, a explicat, luni, Constantin Ionescu în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.
Luni, 22 mai, a avut loc un cutremur de 4,9 grade în Arad
Declarația sa a fost făcută la câteva minute distanță după ce a avut loc un seism cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter în regiunea Banatului, în zona județului Arad, la o adâncime de 15 km. Cutremurul s-a produs la 24 km SE de Arad, 45 km NE de Timișoara, 77 km SE de Bekescsaba, 89 km N de Reșita.
Locuitorii din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul şi au ieşit speriați în stradă. Autorităţile locale au transmis că nu au fost raportate pagube materiale și nici pierderi umane. Imediat ce cutremurul s-a produs, sute de oameni au ieşit în stradă de teamă că ar putea exista replici, dar și pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cum s-a mișcat pământul.
„Până în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. Se execută recunoaşteri în municipiul Arad, în oraşele Lipova, Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Criş şi în localităţile Bârzava, Vinga, Gurahonţ, Birchiş”, a transmis, luni seară, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.