Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis câteva date cu privire la secvența de cutremure din jud. Gorj, începând cu data de 13 februarie.
Peste 800 de cutremure în România, în ultima săptămână
Potrivit INFP, au fost localizate 810 cutremure din 13 februarie și până în prezent.
„Cum arată în detaliu secvența de cutremure de lângă Târgu Jiu?
Vă prezentăm câteva date preliminare cu privire la secvența de cutremure din jud. Gorj, începând cu data de 13 februarie 2023, de la producerea seismului cu magnitudinea de 5,2 ML. Vă reamintim că în data de 14 februarie 2023, la ora locală 15:16:52, s-a produs al doilea cutremur semnificativ cu magnitudinea ML=5,7.
Până la momentul publicării acestei informări, au fost localizate 810 evenimente seismice.
Stațiile seismice transmit, în continuare, date în timp real către Centrul Național de Date și se fac localizări ale replicilor din zonă, în special, ale cutremurelor mai mici de 2,0 ML.
În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure și a magnitudinilor acestora.”, a anunțat Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe pagina de Facebook.
Activitatea seismică din România este în continuare intensă
Conform datelor publicate de INCDFP, vineri, 17 februarie, din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până în 17 februarie, au avut loc trei replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 grade, respectiv: 4,1 grade (pe 14 februarie 2023, la ora 17:24), la adâncimea de 3,6 km, 4,2 grade (în data de 16 februarie 2023, la ora 3:07, la adâncimea de 10,8 km) şi 4,3 grade (pe data de 17 februarie, la ora 11:11, la adâncimea de 8,7 km).
„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice.
Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, informează INCDFP.