Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a informat recent că două cutremure de pământ cu magnitudini reduse s-au produs la un interval de o singură secundă duminică seară, în falii seismice diferite, la sud de graniţa dintre SUA şi Mexic şi au fost resimţite în mai multe zone din comitatul american San Diego.
Tom Rockwell, seismolog la Universitatea de Stat din San Diego, a explicat că este foarte rar ca mai multe seisme să se producă în falii diferite în acelaşi timp.
„E o adevărată nebunie. Este foarte rar ca seisme să se producă în falii diferite în acelaşi timp”, a declarat Tom Rockwell, seismolog la Universitatea de Stat din San Diego, conform dpa.com
Primul cutremur a avut magnitudinea 3,4
Primul cutremur a avut magnitudinea 3,4 şi s-a produs la ora locală 17:13 la o distanţă de aproximativ 8 kilometri sud-vest de oraşul mexican Tecate şi de 24 de kilometri sud-vest de oraşul californian Campo.
El a fost urmat imediat de un seism cu magnitudinea 3,6, care s-a produs la o distanţă de 37 kilometri sud-vest de localitatea mexicană Progreso şi la 49 de kilometri sud-est de Campo.
Nu există indicii care să arate că primul seism l-ar fi declanşat pe cel de-al doilea
Deocamdată nu există indicii care să arate că primul seism l-ar fi declanşat pe cel de-al doilea.
Cutremure de mică intensitate se produc cu regularitate în jurul graniţei americano-mexicane, însă rareori ele cauzează evenimente majore, a mai spus specialistul din SUA.
Un cutremur s-a produs recent și în România
Amintim că un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 00:34, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 39km V de Focșani, 66km N de Buzău, 70km E de Sfântu-Gheorghe, 83km E de Brașov, 94km S de Bacău, 95km SV de Bârlad.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, conform Agerpres.
Ultimul seism înregistrat de INFP las noi în țară a fost joi, 11 mai. Este vorba despre un cutremur înregistrat la ora 18:24:05, în Oltenia, judeţul Gorj, fiind vorba despre un seism slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 14km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km NV de Târgu Jiu, 66km S de Hunedoara, 68km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 95km E de Reşiţa.