Islanda, una din regiunile vulcanice cele mai active și cu formele vulcanologice cele mai variate de pe glob, se pregătește de o nouă erupție, după ce în ultimele 48 de ore au fost înregistrate peste 2000 de cutremure. Toată atenția se îndreaptă, acum, către vulcanul Fagradalsfjall, aflat la 40 de kilometri de Reikjavik.
În jur de 2.200 de seisme au fost înregistrate în ultimele două zile într-o regiune situată la mai puţin de 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, sugerând iminenţa unei erupţii vulcanice, a anunţat miercuri institutul local de meteorologie, informează AFP.
Oficiul meteorologic islandez (IMO) a precizat că seria de seisme a început marţi în jurul orei 16:00 (16:00 GMT) sub muntele Fagradalsfjall, în Peninsula Reykjanes din extremitatea sud-vestică a Islandei, unde două erupţii s-au produs deja în 2021 şi 2022.
„Circa 2.200 de cutremure de pământ au fost măsurate şi cele mai importante au fost resimţite în regiunea capitalei”, a anunţat IMO într-un comunicat. Specialiştii islandezi se aşteaptă ca activitatea seismică să continue şi în cursul zilei de miercuri.
Nivelul de alertă a crescut la portocaliu
La jumătatea zilei, patru seisme au avut deja o magnitudine de peste 4 şi, în urma lor, IMO a decis să modifice culoarea codurilor sale de avertizare pentru aviaţie, de la verde la portocaliu – un nivel de alertă creat pentru a informa industria aeronautică în legătură cu riscul de producere a unei erupţii vulcanice.
Deşi niciun „tremur vulcanic” (acele multiple zguduituri armonice şi continue care se produc înainte şi în timpul unei erupţii vulcanice – n.red.) nu a fost încă detectat, probabilitatea ca o erupţie să se producă „în orele sau în zilele următoare” a crescut, a subliniat IMO.
Islanda, care se află pe Dorsala Atlantică, o falie ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, este cea mai mare şi cea mai activă regiune vulcanică din Europa. Mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda.
Erupție de 5 luni, în 2021
În ultimii doi ani, lava a ţâşnit din adâncuri, în două reprize, lângă muntele Fagradalsfjall, ce are o altitudine de 385 de metri, atrăgând prin spectacolul astfel creat câteva sute de mii de turişti.
Vulcanul Fagradalsfjall se află în Peninsula Reykjanes, situată la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei. După erupţia din primăvara anului 2021, lava provenită dintr-un sistem subteran de vulcani, denumit Krysuvik, a continuat să erupă în mod repetat şi să ţâşnească în afara scoarţei terestre timp de aproximativ cinci luni.
Islanda numără 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Această ţară se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani.