Cutremur după cutremur în Santorini. Locuitorii, înfricoșați, își petrec nopțile în aer liber

Insula Santorini a fost din nou zguduită de replici seismice în noaptea de duminică spre luni, determinându-i pe unii locuitori să își petreacă noaptea în aer liber sau în automobile, de teama unor noi cutremure. Seismele recente au afectat și alte insule din Arhipelagul Cicladelor, potrivit presei elene.

Luni dimineață, la ora 07:10 (05:10 GMT), un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter a fost înregistrat în zona maritimă din nord-vestul insulei Anafi, aflată în apropierea Santorini, conform Institutului de geodinamică al Observatorului Național din Atena.

Autoritățile nu exclud noi cutremure mai puternice

Efthimios Lekka, președintele Organizației pentru planificare și protecție împotriva seismelor (OASP), a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea unui cutremur cu magnitudinea de peste 5 pe scara Richter. Cu toate acestea, el a precizat că, „deși există o mică probabilitate a unui cutremur de 5,5”, un seism cu magnitudinea mai mare de 6 nu este așteptat.

Locuitorii din Santorini au petrecut noaptea în locuri de siguranță, fie în aer liber, fie în automobilele lor, conform relatărilor din mass-media greacă. Unii dintre aceștia au ales să părăsească insula, îmbarcându-se pe curse de feribot sau zboruri aeriene, de teama unui posibil tsunami.

Ca măsură preventivă, autoritățile au decis închiderea tuturor unităților școlare de pe insulă pentru ziua de luni.

grecia santorini
SURSA FOTO: Dreamstime

Santorini, o insulă cu un trecut seismic marcat de tragedii

Autoritățile elene au precizat că aceste cutremure sunt cauzate de activitatea tectonică și nu au legătură cu activitatea vulcanică. Cu toate acestea, populația a fost sfătuită să dea dovadă de vigilență, să evite anumite porturi și să își golească piscinele, măsuri menite să reducă riscurile asociate mișcărilor telurice.

Santorini, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia, a primit anul trecut 3,4 milioane de vizitatori, generând îngrijorări legate de supraturism. Peisajul insulei a fost format în urma unei erupții vulcanice din jurul anului 1600 î.Hr., iar activitatea seismică face parte din istoria sa geologică.

Cel mai grav cutremur care a lovit Santorini în epoca modernă a avut loc în 1956, când un seism cu magnitudinea 7,5 a provocat un tsunami și a dus la moartea a aproximativ 50 de persoane.