Agenția de dezvoltare cu sediul în Washington, D.C., a lansat un raport privind țările cel mai puțin dezvoltate. Potrivit documentului, diferența de creștere a venitului pe persoană, în țările cele mai sărace și cele mai bogate, s-a mărit în ultimii cinci ani. Este pentru prima dată când această diferență a crescut, de la începutul anilor 2000, scrie VoiceofAmerica.
Banca Mondială a lansat un nou avertisment
Ayhan Kose, economist șef adjunct al Băncii Mondiale, unul dintre autorii raportului, a declarat pentru Reuters: „Pentru prima dată, vedem că nu există o convergență. Sunt din ce în ce mai săraci.”
Autorii raportului au observat „o regresie structurală foarte serioasă”, de aceea raportul atrage atenția asupra acestuia.
Raportul dă vina pe invazia Rusiei în Ucraina, schimbările climatice și creșterea violenței și a conflictelor.
Ei au studiat cele 75 de țări care pot primi ajutor financiar și împrumuturi cu dobândă zero de la Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) a Băncii Mondiale. Raportul spune că națiunile riscă să piardă 10 ani de dezvoltare fără schimbări de politică și un ajutor internațional mai mare,
În multe țări, IDA a început deja să încetinească înainte de pandemia COVID-19. Dar a fost doar 3,4% în 2020-2024, a subliniat Kose.
Raportul dă vina pentru această situație pe invazia Rusiei în Ucraina, schimbările climatice și creșterea violenței și a conflictelor.
Mai mult de jumătate din toate țările IDA se află în Africa Subsahariană sau Africa la sud de Deșertul Sahara.
Paisprezece sunt în zona Asia Pacific, iar opt sunt în America Latină și zona Caraibe. În 31 de țări veniturile oamenilor sunt mai mici de 1.315 USD pe an. Printre ele se află Republica Democrată Congo, Afganistan și Haiti.
Una din trei țări IDA este mai săracă acum decât era la începutul pandemiei. Țările IDA reprezintă 92% din populația lumii, cărora le lipsește suficientă hrană hrănitoare și la prețuri accesibile.
Jumătate dintre țări se află în situația de îndatorare
În plus, jumătate dintre țări se află în situația de îndatorare. Înseamnă că fie nu își pot plăti datoria, fie sunt expuse unui risc mare de a nu efectua plăți.
Cu toate acestea, multe din aceste țări sunt bogate în resurse naturale și au posibilitatea de a folosi energie solară. De asemenea, au populații tinere într-un moment în care populațiile îmbătrânesc în țările dezvoltate.
Dar creditorii privați și guvernamentali au fost prea puțin dispuși să împrumute bani acestor țări.
Ce ar trebui să facă țările pentru a îmbunătăți educația și a crește veniturile
Subsecretarul pentru Trezorerie al SUA, Jay Shambaugh, a avertizat că China și alți creditori oficiali în curs de dezvoltare câștigă de pe urma împrumuturilor acordate țărilor cu venituri mici.
Kose a cerut politici ambițioase pentru creșterea investițiilor. El a spus că țările trebuie să facă îmbunătățiri ale politicilor pentru a-și consolida sistemele financiare. El a adăugat, de asemenea, că țările ar trebui să facă schimbări structurale pentru a îmbunătăți educația și a crește veniturile.
Kose a cerut sprijin financiar din partea comunității mondiale pentru a reduce riscul unei creșteri economice limitate. El a menționat că Banca Mondială speră că țările bogate vor crește sprijinul financiar pentru IDA până în decembrie.
Indermit Gill, economist șef al Băncii Mondiale, a declarat că India, China și Coreea de Sud au fost cândva printre cele mai sărace țări ale lumii, dar au reușit să facă față sărăciei și să ridice nivelul de trai. Astăzi, sunt printre cele mai puternice economii din lume. „Lumea nu-și poate permite să întoarcă spatele țărilor IDA”, a declarat Gill.