Prețurile au explodat după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina. Bariliul de țiței a crescut cu peste trei procente, în timp ce prețul aurului a explodat și el. De asemenea, prețurile gazelor naturale au crescut cu două cifre.
Putin aruncă în aer toată Europa! Prețuri record după recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina
După ce președintele Vladimir Putin a ordonat armatei să mențină pacea în teritoriile separatiste din Ucraina, prețul petrolului și al aurului au crescut imediat, scrie Bloomberg, care adaugă că bariliul de țiței West Texas a crescut cu peste 3 procente, ajungând la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni.
Tensiunile au cutremurat piețele, în timp ce cotația barilului de petrol a ajuns aproape de 100 de dolari. Lucrurile sunt extrem de grave, în special dacă Rusia decide să invadeze Ucraina – sancțiunile anunțate în nenumărate rânduri de SUA și UE ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu.
Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc, mai scrie presa internațională.
Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte spune că ”săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur”.
Cotațiile la cereale au crescut
Lucrurile nu stau bine nici în ceea ce privește cerealele – Bursa de cereale de la Chicago arată că cotațiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună după ce tranzacţiile au fost reluate după sărbătoarea de luni din SUA, având în vedere că Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb.
Prețul gazelor a crescut cu două cifre
De asemenea, prețurile de referință în Europa la gaze naturale a crescut cu aproape 13 procente, scrie sursa anterior citată, precizând că va exista o tendință generală de apreciere a cotațiilor la materii prime.
Un conflict între cele două țări ar însemna un adevărat coșmar pentru Europa, având în vedere că o treime din gazele rusești destinate Europei trec prin conductele din Ucraina. În plus, posibilele sancțiuni care ar fi impuse Rusiei, în cazul în care invadează Ucraina, ar putea întrerupe tranzacţiile cu energie iar diminuarea capacităţii Rusiei de a face tranzacţii în valută va perturba pieţele de materii prime, de la petrol şi gaze şi până la metale şi produse agricole.
„Asta înseamnă preţuri mai mari la gaze pentru o perioadă mai îndelungată, în contextul în care piaţa este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze şi unele sancţiuni impuse de SUA şi UE”, a declarat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.
Cotațiile futures pentru luna martie, la hub-ul de gaze de la Amsterdam, a crescut la 82 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, cotațiile au scăzut până al 80 de euro, însă prețul tot este în creștere cu 10 procente.