Cutremur economic în România! Anunțul a venit chiar acum. Este șoc total

energie electrica electricitate

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul spot la energie electrică a ajuns la un nou nivel istoric, trecând de 3.000 lei/MWh. Aceste creșteri de prețuri provoacă panică în toate țările din blocul comunitar. De asemenea, la centrala Romgaz de la Iernut a avut loc o avarie.

Prețul curentului ajuns la un noul nivel record! A trecut de 3.000 de lei/MWh

Prețul mediul al energiei electrice a atins din nou un record istoric – energia electrică cu livrare în ziua de miercuri a costat 3.008 lei/MWh sau 616 euro/MWh, acesta fiind cel de-al doilea cel mai mare preț pentru această zi din Europa, fiind în urma celui din Ungaria.

În ceea ce privește prețul orar, și aici a fost înregistrat un record – pentru intervalul orar 19-20 a fost înregistrat un preț de 3.880 lei/MWh, scrie profit.ro.

Centrala Romgaz de la Iernut a avut o avarie

Duminica trecută, la centrala Romgaz de la Iernut a avut loc o avarie. Operatorul de sistem Transelectrica a postat pe site-ul oficial un mesaj cu privire la acest eveniment.

“Declansare Iinie 220kV, punere la pământ în circuitele de curent continuu. Remediere defecţiuni circuite apă abur”, se arată în mesajul acestora.

De asemenea, Transelectrica a anunțat că centrala va fi repusă în funcțiune pe data de 29 august.

Creșterea prețului la energie face ravagii în Europa

Creșterea prețurilor la gaze ar putea duce costul facturilor la energie la 6.552 de lire sterline anul viitor, iar inflația ar trebui să atingă un vârf de 18%, potrivit a două previziuni.

Firma de consultanță Auxilione a estimat că facturile la gaz și electricitate ar putea ajunge la 6.552 de lire sterline pentru o gospodărie medie începând cu luna aprilie.

Între timp, analiștii de la cea mai importantă bancă de investiții, Citigroup, au prezis că inflația – determinată în primul rând de creșterea facturilor la energie – ar putea atinge un nivel uluitor de 18% la începutul anului viitor.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei, Ofgem, va face vineri un anunț cu privire la ultima majorare a plafonului de preț, care va intra în vigoare în octombrie.

Creșterea preconizată pentru toamnă la 3.554 de lire sterline ar face ca facturile medii ale gospodăriilor să fie cu 80% mai mari în lunile mai reci, când consumul de energie crește.

Directorul general al EDF, Philippe Commaret, a declarat că jumătate dintre gospodăriile din Marea Britanie ar putea fi în situația de sărăcie energetică în ianuarie, ca urmare a creșterii vertiginoase a prețurilor la energie, avertizând asupra unei „ierni dramatice și catastrofale”, scrie The Independent.

Germanii se simt presați de creșterea prețurilor la alimente și energie

Familiile cu venituri medii și mici din Germania se luptă pentru a face față inflației în creștere și prețurilor la energie, furioase din cauza a ceea ce ele consideră a fi lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește situația lor.

Inflația a crescut vertiginos în ultimele luni, ajungând la 7,5% în iunie și, potrivit ultimei estimări a băncii centrale germane, este posibil să crească și mai mult în această toamnă, ajungând la două cifre.

„Oamenii sunt îngrijorați”, a declarat Ramona, o pensionară care locuiește în capitala Berlin, pentru agenția Anadolu, adăugând că aceștia caută modalități de a-și reduce facturile la electricitate și apă.

„Am schimbat deja capul de duș și robinetele (cu versiuni de economisire a apei) și vom porni căldura doar în camera de zi”, a spus ea.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și tensiunile tot mai mari dintre Berlin și Moscova au făcut ca prețurile la gaze și petrol să crească vertiginos și, de asemenea, au împins în sus prețurile alimentelor și ale altor bunuri esențiale, scrie Anadolu Agency.