Recent, economistul-șef al băncii americane Jefferies, Aneta Markowska, a afirmat că SUA vor evita o revenire a stagflației din anii 1970 în trimestrele următoare, potrivit Fortune.

„Este timpul să renunțăm la povestea recesiunii și să o înlocuim cu „ceva mai puternic pentru mai mult timp”, spune conomistul-șef al băncii americane Jefferies.

Măsurată prin indicele prețurilor de consum (IPC), inflația a atins un nou maxim al ultimelor patru decenii, ajungând la 9,1% în iunie, dar Markowska este de părere că scăderea prețurilor mărfurilor și refacerea lanțurilor de aprovizionare vor ajuta la reducerea prețurilor în următoarele trei până la șase luni.

Acest lucru ar trebui să „pregătească terenul” pentru o revenire a cheltuielilor de consum

Acest lucru ar trebui să „pregătească terenul” pentru o revenire a cheltuielilor de consum, ceea ce va determina creșterea PIB-ului real cu peste 3% în trimestrul al treilea, a spus ea. Ar fi o schimbare destul de mare, după ce PIB-ul s-a contractat în primul și al doilea trimestru, făcându-i pe mulți să se întrebe dacă SUA nu se află deja în mijlocul unei recesiuni.

Markowska spune că datele recente ale IPC vor arăta că în luna iunie s-a atins vârful inflației în SUA, ceea ce înseamnă că Rezerva Federală va putea încetini ritmul creșterilor agresive ale ratei dobânzii până la sfârșitul anului. Rezerva Federală a SUA a anunţat, luna trecută, o majorare de 0,75% a dobânzii de referinţă.

Banca Centrală de la Washington depune eforturi pentru a ține în frâu inflaţia şi a evita o recesiune. Fed a majorat dobânzile de patru ori în acest an în încercarea de a reduce prețurile ridicate.

O recesiune nu este iminentă, dar e inevitabilă

Dar majoritatea economiștilor se așteaptă ca majorările dobânzii de referință să continue.

Markowska este de acord că Fed va fi obligată să continue să majoreze dobânda de referință, dar crede că mișcarea nu va fi atât de agresivă pe cât anticipează mulți analiști de pe Wall Street.„Nu accept ideea că o recesiune este iminentă, dar cred că este inevitabilă”, a spus ea. „Va fi prețul pe care va trebui să-l plătim, la un moment dat, pentru a reveni la o inflație de 2%. Dar nu cred că este chiar acum”, a subliniat ea.

În opinia sa, recenta scădere a prețurilor mărfurilor și a așteptărilor inflaționiste nu este rezultatul majorării dobânzii de referință, deoarece politicile băncilor centrale au nevoie, de obicei, de mai mult timp pentru a afecta economia. Până când se va resimți acest efect, este puțin probabilă o recesiune în SUA. Dar asta nu înseamnă că nu va veni.

Fed ar putea fi forțată să împingă rata șomajului la 6% sau 7%

Markowska a spus că Fed va fi forțată să majoreze rata dobânzii până la un punct în care șomajul va crește semnificativ în 2023. Acest lucru va declanșa probabil o recesiune.

„Sincer, nu cred că un șomaj de 4% este suficient de mare”, a spus ea, adăugând că Fed ar putea fi forțată să împingă rata șomajului la 6% sau 7% pentru a învinge cu adevărat inflația.

În Statele Unite, după două trimestre consecutive de contracție a PIB și după ce analiștii au dezbătut dacă America este sau nu în recesiune, ultimele date privind forța de muncă au venit cu o surpriză. Astfel, luna trecută au fost create 528.000 de noi locuri de muncă, mai mult decât creșterea medie lunară din ultimele patru luni de 388.000 și de două ori mai multe decât așteptările analiștilor.